Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Sól morska

 

 

Sól morska jest uzyskiwana podczas odparowywania morskiej wody pod wpływem ciepła słonecznego. Wytwarza się ona naturalnie, ale jej produkcja na dużą skalę przebiega w specjalnie skonstruowanych odparownikach. Im wyższa temperatura, w której sól jest odparowywana, tym później ma ona bielszą barwę i bardziej szlachetny smak. Produkcja soli morskiej z tak zwanych zatok solnych zaczęła się już w późnym średniowieczu. Wówczas na największą skalę była wytwarzana we Francji. Sól morska była produktem bardzo cennym i dlatego jej produkcja umożliwiała szybkie bogacenie się.

 

 

Sól morska Prymat jest idealną propozycją dla osób lubiących gotowanie z śródziemnomorskim akcentem. Idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw: ryb, mięs i potraw jarskich. Sól powinno się dodawać także podczas gotowania ciasta drożdżowego, ponieważ równoważy działanie drożdży.  

 

Sól morska zachowuje doskonałe walory smakowe, gdy jest świeżo zmielona.

 

 

 

A skoro mamy sezon grzybowy proponujemy tradycyjne danie:  

 

Smażone pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:

Ciasto:

150 g mąki

żółtko

1 łyżka oleju

sól

Farsz:

200 g kwaszonej kapusty Smak

50 g cebuli

30 g grzybów

olej

Sól morska Prymat

Pieprz czarny ziarnisty Prymat

olej do smażenia

Przyprawa do bigosu Prymat

 

Sposób przygotowania:


Farsz: grzyby oczyścić, umyć i ugotować. Kapustę ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.

Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.

Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić, a następnie smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pierogi podawać z gorącym barszczem czerwonym.

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz