Aktualności Doradcy Smaku

original

Kwintesencja smaku i aromatu..., czyli kilka słów o zupie grzybowej

 

 

Polecamy wszystkim nasz ulubiony przepis:

 

 

ZUPA GRZYBOWA

 

Składniki dla 4 osób:  


2 ziemniaki

2 marchewki

1 cebula

2 łyżki oleju

1 listek laurowy

500 ml bulionu warzywnego

Sól, Pieprz czarny grubomielony Prymat

500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)

2 łyżeczki mąki

250 ml śmietany do zup

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12-15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3-5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać  śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki.

Podawać z pożywnym wiejskim chlebem.

 

 

 

 

 

A dla zabieganych mamy pyszną alternatywę: Zupę grzybową Kucharek.

 

Przygotowanie jej zajmie nam jedynie 5 minut. W błyskawicznym tempie mamy więc gotową wyśmienitą, pachnącą zupę dla naszych najbliższych.  Aby urozmaicić jej smak, możemy podawać ją z łazankami, fasolą, kluskami lanymi lub jajkiem. Doskonale będzie smakować z chrupiącymi grzankami albo groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

 

A oto co jeszcze możemy przygotowaćna bazie Zupy grzybowej Kucharek: aromatyczny sos grzybowy do pierożków ravioli. Smakuje naprawdę pysznie!

 

 

RAVIOLI Z SEREM i SZPINAKIEM Z SOSEM GRZYBOWYM I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM

 


Składniki dla 4 osób:

800 g ravioli z serem i szpinakiem

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g szynki parmeńskiej

½ cebuli pokrojonej w kostkę

2 ząbki czosnku

100 ml białego wina

100 g sera pleśniowego

2 łyżki pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak

1 opakowanie Zupy grzybowej Kucharek

100 ml śmietany 36%

Przyprawa do potraw Kucharek

2 łyżki oliwy truflowej

3 łyżki tartego parmezanu

 

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć szynkę z cebulą i czosnkiem. Następnie wlać białe wino i dodać ser pleśniowy oraz suszone pomidory. Gdy ser się rozpuści do sosu wlać 1 opakowanie Zupy grzybowej Kucharek połączonej ze szklanką zimnej wody. Gdy sos zgęstnieje, zabielić go śmietaną i doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.

Ravioli ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Ugotowane ravioli połączyć z sosem grzybowo-serowym, skropić oliwą truflową i posypać świeżo tartym parmezanem.

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Uwielbiam grzyby, dlatego robię je w różnych konfiguracjach.

Dodaj komentarz