Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Chili pieprz cayenne

 

 

Nazwę chili nadali przyprawie konkwistadorzy, którzy mylnie wierzyli, że ognista przyprawa pochodzi z Chile. Nazwa Cayenne pochodzi natomiast od  francuskiej kolonii karnej, gdzie papryka była uprawiana na dość dużą skalę. Wiemy, że handlowcy nazywali chili także pieprzem tureckim lub gwinejskim. Jednak kwestia nazewnictwa wydaje się  drugorzędna, gdy dostrzeżemy niewiarygodny smak i aromat, jaki posiada ta przyprawa. Przyprawa Chili pieprz cayenne Prymat wyróżnia się intensywnym zapachem i wysublimowanym, wyjątkowym smakiem. Dodana do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt. Jest niezbędna do przyprawiania dań z fasoli, potraw mięsnych, gulaszu i ostrych zup. Stosując w kuchni Chili pieprz cayenne Prymat możemy poczuć nuty egzotycznych, ostrych  kuchni świata.

 

 

Chili pieprz cayenne to bardzo ostra przyprawa, dlatego należy używać jej z rozwagą i umiarem. Warto dozować ją stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością smaku.Przyprawa Chili pieprz cayenne idealnie pasuje do białych sosów, ponieważ nabierają one dzięki niej „apetycznego” koloru. W połączeniu z innymi przyprawami Chili pieprz cayenne jest idealny do marynowania mięs i wzbogacania smaku owoców morza. Dla podkreślenia smaku potraw, warto podgrzać przyprawę na oliwie lub maśle, a następnie dodać na przykład do dań z fasolą i innymi warzywami. Polecamy również dodanie szczypty Chili pieprz cayenne do gorącej czekolady, co cudownie zaostrzy jej smak. Dodaje ona także „żaru” sproszkowanej przyprawie curry. Stosuje się ją jako przyprawę do pikli, ostrych sosów, a także w postaci olejków i ekstraktów „chili” Ta ognista przyprawa ma także właściwości zdrowotne - w małych ilościach przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. W porze zimowej dodana do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt.

 

 

Na obiad proponujemy dziś pyszny makaron na ostro:

 

TAGLIATELLE  Z BAKŁAŻANAMI

 

Składniki dla 4 osób:


100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego Oregano Prymat
½ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat
80 ml białego wina
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji

 

Sposób przygotowania:


Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz