Aktualności Doradcy Smaku

original

Sałatka kurkowa we wrześniu

SAŁATKA NA CIEPŁO ZE SMAŻONYCH KUREK ZE SZPARAGAMI I PLASTRAMI GRILLOWANEJ OŚMIORNICY

 

 

Składniki dla 4 osób:


600 g świeżych kurek

3 dymki ze szczypiorkiem

50 ml oliwy z oliwek do smażenia

3 ząbki posiekanego czosnku

50 ml białego wina

2 łyżki masła cytrynowego

12 główek białych szparagów

12 główek zielonych szparagów

100 g pomidorów bez skóry i nasion

1 mały pęczek świeżego koperku

Kilka gałązek świeżego tymianku

200 g ugotowanej ośmiornicy

200 g bukietu ulubionych sałat

80 g ulubionych kiełków

1 łyżka prażonych pestek słonecznika

50 g sera parmezan

Sól, grubo mielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:


Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów. Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.

 

Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry. Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.

 

1

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz