Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Buraczki domowe

 

 

Burak dziki znany jest nad Morzem Śródziemnym od ponad 4 tysięcy lat. Jednak dopiero włoscy ogrodnicy w XVI wieku rozpoczęli hodowlę tej smakowitej rośliny, powiększając jej rozmiary. Dziś uprawiać możemy buraki pastewne, cukrowe i ćwikłowe. Często goszczą one na naszych stołach zwłaszcza ze względu na walory smakowe, warto jednak wspomnieć o ich właściwościach zdrowotnych. Buraki zawierają bowiem dużą dawkę kwasu foliowego, witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń i żelazo.

 

 

Buraczki domowe Smak w formie kształtnych kulek urzekają swą barwą oraz słodko-ostrym smakiem. Dzięki starannie przygotowanej zalewie zachowują wszelkie walory. Buraczki domowe mogą być podawane w całości jako wyśmienity dodatek do dania mięsnego. Możemy je także zetrzeć na tarce i przygotować barszcz lub znakomitą przystawkę obiadową w postaci buraczków na gorąco. Możemy uczynić z nich atrakcyjną przekąskę podawaną w towarzystwie wędlin, serów i śledzi.

 

 

 

Buraczki domowe możmy wykorzystać jako smakowity dodatek do:

 

FILETU Z SANDACZA Z PIECZONYMI BURACZKAMI

 

 

Składniki dla 4 osób:


4 x 160 g fileta z sandacza ze skórą,

3 łyżki mąki, marynata,

4 łyżki oliwy z oliwek,

4 plastry cytryny,

1 posiekana czuszka,

sól,

Pieprz czarny grubomielony Prymat;

12 usmażonych na maśle pierożków leniwych,

290 g Buraczków domowych Smak,

4 łyżki ciemnego kremu balsamico,

4 cząstki cytryny,

sałata do dekoracji.

 

Sos:

2 łyżki masła,

2 posiekane szalotki,

2 ugotowane marchewki,

50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze szczyptą szafranu,

1 laska wanilii Prymat,

200 ml śmietany kremówki,

1 łyżka miodu,

1 łyżka soku z cytryny,

sól,

Pieprz biały mielony,

Chili pieprz cayenne Prymat do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:


Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraczki domowe odsączyć i  skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz chrupiącymi pierożkami leniwymi.

 

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dla mnie ulubione buraczki to po prostu zasmażane z cebulką... ja takich buraczków robię zawsze dużo więcej, bo podjadam i podjadam, po prostu uwielbiam...a to mój przepis na te ulubione buraczki: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/83689/buraczki-zasmazane.html

Dodaj komentarz