Aktualności Doradcy Smaku

original

Etniczna Przyprawa Tygodnia: Cynamon mielony Indonezyjski

 

 

Cynamon mielony indonezyjski Prymat wyróżnia się intensywnym słodko - korzennym aromatem, a także przyjemnie piekącym smakiem. To przyprawa, która urzeka swym działaniem i przyprawia o zawrót głowy licznymi możliwościami zastosowań. Możemy dodawać go na przykład  do potraw z jagnięcia, np. marokańskiej tagine i irańskiej khorak. W polskiej kuchni najchętniej przyprawiamy nim dania z ryżu, kompoty, zwłaszcza z gruszek, desery czekoladowe, ciasta, napoje, chleb korzenny oraz grzanki. Aromatyczny cynamon wykorzystywany jest także jako składnik mieszanek do kadzideł i naturalnych mieszanek zapachowych. Jest też znany ze swoich właściwości odkażających i wzmacniających- jako jeden ze składników  dodawanych do grzanego wina pomaga w leczeniu przeziębienia.

 

 

 

 

Polecamy pyszne Tiramisu:

 

Składniki na 10 porcji:
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
3 jajka
200 ml śmietany 36%
1 ½ szklanki zaparzonej mocnej kawy
40 ml likieru cointreau
Biszkopty
Kakao i Cynamon mielony Indonezyjski Prymat do posypania deseru

 

Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone, a następnie całość połączyć z bitą śmietaną. Likier wymieszać z kawą, powstałym roztworem nasączyć biszkopty. Masę umieścić w naczynkach przekładając ją biszkoptami. Przed podaniem deser posypać kakao i cynamonem.

 

 

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    lee-aa

    Cynamon świetnie nadaje się też do podkręcenia smaku potraw mięsnych - wołowiny duszonej, bigosu, albo kaczki pieczonej. Pasuje tam, gdzie dodajemy czerwone wino, śliwki suszone, ciemny sos.

Dodaj komentarz