Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Cebulka perłowa

 

 

Cebulka perłowa należy do rodziny roślin cebulowych, jednak mimo nazwy bardziej spokrewniona jest z porem, niż zwyczajną cebulą. Jest to roślina trwała i osiąga wysokość od 30- 60 cm. W Europie w największych ilościach uprawiana jest w Niemczech i we Włoszech. W celach kulinarnych stosuje się jej boczne cebulki przybyszowe, które charakteryzuje się małą średnicą, białą, połyskującą skórką oraz delikatnym smakiem. To sprawia, że przygotowywane są z niej pięknie wyglądające i smakowite pikle.

 

Cebulka perłowa Smak to niezastąpiony element lekkich sałatek i kolorowych koreczków. Doskonale sprawdza się, gdy chcemy przygotować  talerz zakąsek dla naszych gości. Dzięki odpowiednim proporcjom marynaty, delikatna w smaku i chrupiąca Cebulka perłowa stanowi idealne uzupełnienie eleganckich przystawek.

 

 

Z Cebulką perłową Smak możemy przygotować pyszną Salsę pomidorową.

 

Składniki:


300 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

4 ząbki marynowanego czosnku

200 ml soku pomidorowego

170 g Cebulki perłowej Smak bez zalewy

1 pęczek świeżej kolendry

8 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie czerwone papryczki chili

Pieprz czarny grubomielony Prymat, sól, cukier do smaku

 

 

Sposób przygotowania:


Do pomidorów dodać rozgnieciony czosnek, sok pomidorowy, cebulkę perłową, posiekaną kolendrę i oliwę z oliwek. Salsę doprawić do smaku papryczką chili, pieprzem, solą i  czosnkiem. Gotową salsę wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem warto raz jeszcze spróbować salsę i w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku. Tak przygotowany sos podawać do drobiu i warzyw.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    ta salsa jest świetna

Dodaj komentarz