Aktualności Doradcy Smaku

original

Etniczna Przyprawa Tygodnia: Papryka słodka mielona Węgierska

 

 

Uprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Jednym z głównych jej producentów są Węgry. Globalnie spożycie papryki jest nieco większe niż spożycie pieprzu. Jest to więc poważny konkurent dla pieprzu czarnego, zielonego i  białego. Odmian papryki obecnie możemy naliczyć około dwustu. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe, (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.

 

 

Papryka słodka mielona Węgierska może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu oraz drobiu. Jest wyjątkowa ze względu na jednocześnie ostry i słodki smak, tak charakterystyczny dla węgierskiej kuchni. Nadaje się do wszelkich dan mięsnych oraz rybnych, zup, sosów, twarogów i wędlin. Jest idelanym dodatkiem do gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Można ją stosować także jako barwnik do wszelkiego rodzaju sosów na przykład majonezowych i śmietanowych.

 

 

 

 

Z zastosowaniem Papryki słodkiej , a także innych aromatycznych przypraw możemy przygotować:

 

"MDLEJĄCY IMAM"- IMAM BAYILDI- NADZIEWANE BAKŁAŻANY

 


Składniki:

4 bakłażany (1,20 kg),

11/4 szklanki oliwy,

2 cebule (20 dag) obrane i drobno posiekane,

3 obrane i posiekane ząbki czosnku,

2 strąki papryki oczyszczone,opłukane i dowolnie pokrojone,

3 pomidory (40 dag) sparzone, obrane i pokrojone w plasterki,

2 łyżki pasty pomidorowej,

½ łyżeczki Papryki słodkiej mielonej Węgierskiej,

Szczypta zmielonego Ziela angielskiego Prymat,

1 łyżka cukru,

3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

Sól do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Umyte bakłażany osuszyć a ściereczce, obciąć końce i naciąć wzdłuż (nie obierać). Bakłażany smażyć 5 minut na oleju, na małym ogniu, obracając 2-3 razy. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Do oliwy po smażeniu bakłażanów dodać cebule, czosnek oraz paprykę i smażyć na małym ogniu 5 minut. Następnie włożyć na patelnię 1 pomidor i pastę pomidorową, doprawić Pieprzem czarnym mielonym Prymat, Paprykę słodką mieloną Węgierską, Zielem angielskim Prymat, wymieszać i smażyć dalej 3 minuty, kilka razy zamieszać. Bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wkładając go w nacięcie, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym, dodać resztę pomidorów, wlać ½ szklanki wody, posypać cukrem i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podawać posypane natką pietruszki. 
(4-5 porcji)

 

 

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz