Aktualności Doradcy Smaku

original

Nowy cykl: Sezon na kurki

 

Kurki, fachowo znane pod nazwą pieprznik jadalny, to rarytas, arystokrata wśród grzybów nie mniejszy niż borowik i maślak...  Doskonale nadają się do białego mięsa, zwykłej jajecznicy, jak i same w sobie stanowią pyszną przekąskę.


Charakterystyczny, żółto-pomarańczowy kolor, delikatny zapach i twardy miąższ to cechy najlepszej kurki. Duszone na maśle, śmietanie lub białym winie zawsze smakują rewelacyjnie. Wystarczy dodać trochę cebulki, czosnku i pietruszki i pyszna potrawa gotowa.

A jako, że ten tydzień upływa nam pod znakiem pierogowego kulinarnego szaleństwa cykl przepisów rozpoczynamy od pierożków z kurkami.

 

 

SMAŻONE PIEROŻKI Z KURKAMI PODANE Z RUKOLĄ, POMIDORAMI I PŁATKAMI SERA PARMEZAN

 

Składniki na 4 porcje:

4 łyżki oliwy z oliwek

300 g kurek

1 pokrojona w kostkę cebula

50 ml winiaku klubowego lub koniaku

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony, Tymianek Prymat do smaku

Kilka gałązek posiekanego koperku

 

Ciasto:

150 g mąki pszennej

1 żółtko 

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól

 

2 pomidory bez skóry

1 pęczek sałaty rukola

40 g kiełków groszku szparagowego

80 g płatków sera parmezan

4 łyżki oliwy truflowej

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć oczyszczone i umyte kurki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i winiak. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec smażenia dodać  posiekany koperek. Kurki wystudzić, część odłożyć, a resztę lekko pokroić nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach.

Przygotować  ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej oraz taką ilość ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i na chwilę odstawić, a następnie rozwałkować i używając szklanki wykroić koła. Na każdym z nich ułożyć małe porcje farszu i zlepić brzegi.

Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie podsmażyć na maśle. Pozostałe kurki połączyć z pokrojonymi w kostkę pomidorami, sałatą rukola, kiełkami i płatkami sera parmezan.

Pierogi skropić oliwą truflową i podawać z aromatycznymi kurkami z rukolą, pomidorami i płatkami parmezanu.

 

 

"1"

 

Gorąco zachęcamy do rozkoszowania się nimi!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Kurki zbieram i zajadam się nimi pod różną postacią a nadmiar marynuję.Moja Babcia zawsze nam robiła pierożki z kurkami - Jej pierożki pamiętam do dzisiaj!
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    w tym roku kurek zatrzęsienie, można kombinować różne przepisy, ale ja i tak najbardziej lubię duszone w śmietanie

Dodaj komentarz