Aktualności Doradcy Smaku

original

Peruwiańskie Smaki

 

 

Ze względu na położenie geograficzne nie mogą obejść się bez ryb i owoców morza. Dużą popularnością cieszy się ryba marynowana z chili, cebulą i cytryną, którą podaje się ze słodkimi ziemniakami.  Peruwiańczycy oprócz tego bardzo lubią steki z pomidorami, cebulą i ziemniakami (lomo saltado) oraz zupę z wołowiną, makaronem i jajkiem zwaną sopa a la criolla. Jeżeli chodzi o napoje narodową specjalnością jest koktajl pisco, który przygotowuje się z soku z cytryny, białka jaj, słodkiego syropu i dużej ilości lodu.

 

 

 

Jednym z występujących w Peru owoców jest cherimoya, zwany flaszowcem peruwiańskim. Jest duży i mięsisty, ma porowatą skórkę. Przed zjedzeniem trzeba oczyścić go z czarnych, niejadalnych pestek. Wyróżnia się charakterystycznym słodko- kwaśnym  smakiem, który przypomina nieco mieszankę truskawek z bitą śmietaną, mango i ananasa. Dojrzały owoc poznajemy po ciemnej i miękkiej skórce. Cherimoya doskonale smakuje skropiona sokiem z cytryny i posypana świeżo zmielonym pieprzem. Zawiera dużo witaminy C oraz wapnia.

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    to mają fajnie, nie muszą się zbytnio starać i mają deser owocowy z bitą śmietaną;)

Dodaj komentarz