Aktualności Doradcy Smaku

original

Egzotyczne orzeźwienie

 

 

Melon to wyrafinowany składnik kompotów, deserów, musów, lodów, czy sałatek. Smak melona doskonale współgra z szynką parmeńską. Ten duet jest powszechnie wykorzystywany do przygotowania wykwintnych przystawek. Gwarantujemy, że doskonale sprawdzi się także w formie zupy na zimno. Aż chce się jak najszybciej spróbować:)

 

 

CHŁODNIK Z MELONA GALLO Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Składniki dla 4 osób:


Miąższ z 2 melonów gallo

Sok z cytryny do smaku

4 plasterki marynowanego imbiru

8 listków bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, Pieprz biały mielony Prymat do smaku

4 plastry szynki parmeńskiej

8 wydrążonych kulek z melona miodowego  

 

Sposób przygotowania:
Melona gallo umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Najbardziej to lubię szynkę parmeńską, a chłodnik z melona nigdy nie jadłam, wygląda zachęcająco.
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Ma piękny kolor i smak- na pewno warto spróbować:)

Dodaj komentarz