Aktualności Doradcy Smaku

original

Francuska sztuka kulinarna

 

 

Na pewno nie jest jednolita, gdyż jej smaki różnią się w obrębie różnych regionów kraju. Oprócz tego wyróżniamy dwa typy kuchni francuskiej: haute cuisine, czyli tzw. kuchnię wysoką, bogatą w  dania tradycyjne i wykwintne  oraz nouvelle couisine- nową kuchnię, w której dominują lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Kulinarne specjały francuskich szefów kuchni cieszą się poważaniem na całym świecie, głównie ze względu na wysoką jakość składników, z których przygotowywane są potrawy. Francja słynie przede wszystkim z doskonałych serów i win.

 

 

Chcąc spróbować najlepszych francuskich dań możemy udać się na wycieczkę do Paryża, uważanego za jeden z najważniejszych punktów gastronomicznych Europy lub samemu spróbować swoich sił. W tym celu prezentujemy dwa inspirujące przepisy kuchni francuskiej:)

 

 

POULET AU VIN, CZYLI KURCZAK W WINIE

 

Składniki dla 4 osób:

1,5 kg kurczaka

1 marchew

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

1 pęczek dymki

200 g pieczarek

4 ząbki czosnku

100 g chudego boczku

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

1 łyżka mąki

4 łyżki masła

Sól, Pieprz czarny grubomielony, Liść laurowy, Tymianek Prymat do smaku

1 butelka czerwonego burgunda

 

Sposób przygotowania:

Umytego, oczyszczonego i osuszonego kurczaka pokroić na części. Umyte i oczyszczone warzywa pokroić w grubą kostkę. W misce ułożyć kurczaka wraz z warzywami, ziołami i przyprawami, całość zalać winem i odstawić do lodówki na 6-8 godzin.

Po zamarynowaniu mięso osuszyć, oprószyć mąką i usmażyć na maśle, dodając warzywa i zioła, w których marynował się kurczak. Całość zalać winem z marynaty, doprawić do smaku i dusić do miękkości.

Boczek, pieczarki i dymkę podsmażyć na maśle przez ok. 10 minut. Mięso wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos zagotować, doprawić do smaku i polać nim kurczaka. Przed podaniem całość posypać aromatycznymi pieczarkami z boczkiem i świeżo siekaną natką pietruszki.

 

Im mocniejszego wina użyjemy do gotowania, tym mocniejszy będzie smak i aromat całego dania:)

 

 

 

 

QUICHE DE LORRAINE

 

Składniki dla 4 osób:          

Ciasto:

200 g mąki

100 g masła

½ szklanki zimnej wody

Szczypta soli

 

Farsz:

200 ml śmietany

4 jajka

Chudy wędzony boczek

Żółty ser wyrazisty w smaku, np. gruyere lub gouda

Sól, Pieprz czarny grubomielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone masło, wymieszać, wlać wodę, ugnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki.

Boczek bez skóry i chrząstek pokroić w kostkę i podsmażyć, jajka ubić i połączyć ze śmietaną.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Podsmażony boczek rozłożyć na cieście, zalać śmietaną z jajkami, posypać drobno startym serem i piec w temperaturze 180˚C, aż tarta nabierze złotego koloru.

Ciasto można wcześniej podpiec ok. 10-15 minut w temperaturze 200˚C

 

 

 

 

Bon appétit!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ostatnio czytałam u Olgi Smile,http://www.smakimprezy.pl/2008/02/22/klasyczny-quische-czyli-po-polsku-kisz-lub-tarta-warzywna-z-lososiem/ że QUICHE, kisz, czy tarta to to samo, chyba że ja tego nie rozumiem, dla mnie np. tarta ma podpieczone ciasto i dopiero wylany farsz do zapieczenia
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Tradycyjnie spód quiche lorraine był wypiekany z ciasta chlebowego, obecnie najczęściej przyjmuje formę ciasta do tarty:)

Dodaj komentarz