Aktualności Doradcy Smaku

original

Wakacyjny Smak: Oliwki zielone

 

Drzewa oliwkowe uprawiano już 3500 lat temu, w klimacie śródziemnomorskim. Liście oliwki niosły za sobą szereg symbolicznych znaczeń: dekorowani nimi byli zwycięzcy starożytnych olimpiad sportowych, a także służyły do różnych rytuałów religijnych.  Owoce drzew oliwkowych zbierane są od końca września do połowy listopada. Początkowo są zielone, a dopiero w końcowej fazie dojrzewanie zmieniają swoją barwę na czarną. Obie wersje kolorystyczne mają swoich zagorzałych zwolenników. Zielone wyróżniają się łagodniejszym smakiem, natomiast czarne przeznaczone są dla miłośników lekkiej goryczki.

 

 

Oliwki są naturalnym źródłem zdrowia: powodują obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także dostarczają organizmowi mnóstwa związków mineralnych.  Są lekkostrawne, więc możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Gdyby tego było mało, obok homarów i ostryg mają właściwości przeciwmigrenowe.

 

 

Oliwki zielone doskonale komponują się z mięsem oraz serami, swą popularność zdobyły jednak jako składnik pizzy. Doskonale smakują w zestawieniu z różnego rodzaju aperitifami i koktajlami. Znakomicie spełniają swą rolę jako składnik sałatek, makronów i dań rybnych, nadając im śródziemnomorski charakter. Zielone oliwki Smak to również doskonała samodzielna przekąska dla smakoszy.

 

 

Zachęcamy do przygotowania Sałatki mazowieckiej z zielonymi oliwkami:

 

Składniki na 6-8 porcji:


1 duża krucha sałata, 4 pomidory (50 dag), 1 cebula (12 dag), 1 ogórek wężowy (30 dag), 1 puszka kukurydzy (40 dag), 2 jajka ugotowane na twardo, 20 Oliwek zielonych, drylowanych  Smak, 1 łyżeczka Przyprawy do sałatek Prymat

 

Sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 ząbki czosnku, Sól ziołowa Prymat, cukier, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

 

Sałatę podzielić na liście, umyć, osączyć, i porozrywać na małe kawałki. Ogórek umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Jajka obrać i pokroić na cząstki.

 

Na dnie salaterki ułożyć sałatę, ogórek, następnie pomidory i posypać je cebulą. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy.

 

Przygotować sos: czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z oliwą oraz octem i zmiksować lub ubić trzepaczką. Doprawić solą ziołową Prymat, cukrem i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

 

Polać sałatkę, posypać oliwkami i jajkami. Schłodzić przed podaniem.

 

Sałatkę można również polać Sosem sałatkowym greckim Prymat, przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Smacznego!

 

 

Komentarze

  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Czuje , ze powinnam zabrac glos, bo znowu temat srodziemnomorski, a zycie w takim klimacie--zobowiazuje. Tak, o oliwkach juz wiele napisano , ja zachwycam sie duzymi oliwkami (wielkosci orzecha wloskiego ), ktore po wydrylowaniu faszeruje sie mieskiem mielonym.Pysznosci. Sa rowniez malenkie olwki zielone, marynowane z chili.Ach, duzo by tu opowiadac, u mnie w domu zawsze sa wszelkiego rodzaju oliwki.Po prostu, uwielbiam je. Moja Mama, tak polubila oliwki, ze czesto zamiast cukierkow, kupuje sobie oliwki i zajada sie nimi.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Dla mnie zielone oliwki są za gorzkie, ja zajadam się czarnymi.
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Już niedługo zaproponujemy coś z Czarnymi oliwkami Smak:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    puellae90

    uwielbiam oliwki :)

Dodaj komentarz