Aktualności Doradcy Smaku

original

Przez żołądek do serca

 

 

Zupa z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i jogurtem naturalnym


Składniki dla 4 osób:

100 g pomidorów pelati

200 g soczewicy konserwowej

1 pokrojona w kostkę mała cebula

2 posiekane ząbki czosnku

Oliwa z oliwek do smażenia

5 Goździków, Cynamon, Imbir, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku  

1 łyżeczka Przyprawy curry Prymat

 

2 kostki rosołowe Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku

100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego

100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera

Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubomielony  Prymat do smaku

100 g pomidorów concasse

 

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

 

 

 

 

Sataye z łososia norweskiego i tuńczyka

 

Składniki dla 4 osób:     

300 g fileta z łososia norweskiego bez skóry

300 g fileta z tuńczyka bez skóry

 

Marynata:

2 łyżki oliwy z orzechów laskowych

2 łyżki cukru trzcinowego

1 mały pęczek świeżej kolendry

½ łyżeczki pasty sambal oelek

½ łyżeczki mielonej kurkumy

100 ml mleka kokosowego

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczka Pieprzu czarnego grubomielonego Prymat

2 ząbki czosnku

1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat

½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat do smaku

 

2 łyżki prażonych orzechów nerkowca

1 obrane i pokrojone w dużą kostkę mango

1 obrany i pokrojony w dużą kostkę melon gallo

8 przekrojonych na pół gałązek trawy cytrynowej

1 owoc granatu

 

Do dekoracji:

1 limonka

1 cytryna

Kilka gałązek świeżego szczypiorku

1 łyżka czarnego sezamu

 

Sposób przygotowania:

Filety z łososia norweskiego i tuńczyka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i tuńczyka, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy  ryby). Zamarynowane fileciki z łososia i tuńczyka nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem).

Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.

 

 

 

 

Czekolada na gorąco z przyprawami korzennymi

 

Składniki:

1 l mleka

500 ml śmietany 36%

500 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka przypraw korzennych, np. Cynamonu, Imbiru Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do mleka, cały czas mieszając. Dodać przyprawy korzenne i gotować kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.

 

 

 

Powodzenia i smacznego!

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    A to moja pocałunkowa propozycja ;)http://www.doradcasmaku.pl/przepis/149614/deser-owocowo-jogurtowy-mrozony-ze-swiezymi-owocami.html
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beatris

    A na moim blogu jest wpis na taki sam temat.

Dodaj komentarz