Aktualności Doradcy Smaku

original

Wakacyjny Smak Tygodnia: Seler z ananasem

 

 

W starożytnej Grecji jego liście selera były wykorzystywany do dekoracji zwycięskich sportowców,  natomiast starożytni Egipcjanie traktowali go jako podstawowy składnik swojej diety. Obecnie seler jest uprawiany w wielu miejscach świata, natomiast można go spotkać rosnącego na dziko w pewnych rejonach Europy, Azji i Afryki. W Polsce jako warzywo o zastosowaniu kulinarnym seler znany jest od czasów Królowej Bony.  Seler zawiera kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk oraz dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest warzywem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, stanowi więc częsty element diety odchudzającej lub oczyszczającej.

 

 

Na bazie Selera z ananasem Smak możemy przygotować wyśmienitą sałatkę na każdą okazję. Wystarczy dodać ulubioną wędliną, żółty ser i jogurt. Doskonale smakuje również jako samodzielna surówka, która uzupełnia dania obiadowe. Będzie smakować doskonale z kurczakiem curry. Zachęcamy do wypróbowania.

 

 

 

Kurczak z sosem curry, selerem i ananasem Smak

 

Składniki:

4 pokrojone na kawałki piersi z kurczaka

½ szklanki oleju roślinnego

1 op. Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat

2 pokrojone w kostkę słodkie cebule

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

100 ml białego  wytrawnego  wina

200 ml śmietany 36%

400 g Selera z ananasem Smak

Do smaku: sól morska, Chili pieprz cayenne, Kurkuma, Curry, Imbir Prymat

 

Kurczaka zamarynować w oliwie połączonej z Przyprawą do kurczaka pikantną , podsmażać przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać wino i śmietanę, doprawić do smaku. Podawać z białym ryżem i Selerem z ananasem Smak.   

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz