Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Czosnek marynowany z ziołami

 

Czosnki marynowane są idealne jako samodzielna przekąska na wszelkie domowe przyjęcia, a szczególnie na spotkania przy grillu. Czosnki są równie doskonałe jako dodatek do sałatek, koreczków i kanapek, dodadzą też smaku sosom i dipom. Smażone mięsa i krewetki będą smakować wyśmienicie z tym oryginalnym dodatkiem. Czosnki marynowane to wyrazisty dodatek do potraw szczególnie w kuchni włoskiej i greckiej. Zmiksowany czosnek warto dodać do zup o konsystencji kremu.

 

 

1

 

 

 

KREM Z POMIDORÓW Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

 

Składniki dla 4 osób:

kilka ząbków Czosnku marynowanego z ziołami Smak  bez zalewy,

1 pokrojona cebula,

4 łyżki oliwy,

6 pokrojonych pomidorów bez skóry,

1 l Rosołu z kury Kucharek,

Pieprz czarny mielony,

Tymianek Prymat,

cukier do smaku,

80 g sera pleśniowego,

kilka listków bazylii,

2 łyżki prażonych pestek dyni.

 

 

Sposób przygotowania: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory, chwilę smażyć, wlać bulion i gotować 10 minut, doprawić do smaku. Zupę zmiksować. Przed podaniem posypać serem pleśniowym, posiekaną bazylią i pestkami dyni.  

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz