Aktualności Doradcy Smaku

original

Chłodnik w sezonie truskawkowym

 

 

CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I WANILII Z SORBETEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻĄ MIĘTA


Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczypta Chili pieprz cayenne Prymat do smaku


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz  przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

 

 

 

""

 

 

Życzymy smacznego!

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    propozycja warta rozpatrzenia;) tym bardziej, że przed chwila zakupiłam 2 kg truskawek

Dodaj komentarz