Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl grillowy - Marynowanie na grilla: Marynata szlachecka w płynie Prymat

Marynata szlachecka płynna to wygodny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych, a dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się wyjątkowo proste. To również oryginalna kompozycja szlachetnych ziół i pachnących przypraw. Inspirowana staropolską tradycją kulinarną sprawi, że mięso zyska wyjątkowy smak i aromat tradycyjnego, szlacheckiego mięsiwa, pozostając je jednocześnie kruche i soczyste.

 

Marynata szlachecka Prymat jest  idealna do wołowiny, dziczyzny, cielęciny i baraniny, także warzyw. Jest od razu po otwarciu gotowa do użycia, nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem.

 

Zamarynowane w niej kawałki mięs uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Marynata ta doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Można zastosować ją również do dań smażonych na woku i gulaszu typu węgierskiego

 

 

1

 

Kilka wskazówek do marynowania: 

 

- Najlepiej, aby przeznaczone do marynowania mięso było świeże, ponieważ rozmrażane może wydzielać zbyt wiele soków.

 

- Kawałki przeznaczone do marynowania powinny być odpowiedniej wielkości, aby marynata mogła odpowiednio wniknąć w mięsne włókna.

 

 - Najważniejsze, aby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości.

 

 - W zależności od rodzaju mięsa i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin.

 

- Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz