Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulinarne inspiracje: awokado

 

 

 

Przed wszystkim awokado jest prawdziwą witaminową bombą i niezastąpionym składnikiem pasty guacamole oraz wielu pysznych sałatek i innych dań. Owoc powinien osiągnąć  dojrzałość, tak aby jego miąższ był wystarczająco miękki. Jeżeli awokado jest zbyt twarde najlepiej zawinąć go w folię aluminiową i odłożyć na kilka dni w ciemne miejsce. Następnie możemy wyczarować z jego pomocą wiele doskonałych dań.

Dzisiaj prezentujemy dwa wiosenne przepisy z udziałem owocu awokado:

 

 

SAŁATKA Z KREWETEK KOKTAJLOWYCH Z AWOKADO I SOSEM KONIAKOWYM

Składniki:

500 g krewetek koktajlowych

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

1 obrane i pokrojone w kostkę awokado

1/3 główki sałaty lodowej pokrojonej w bardzo drobne paski

Kilka gałązek świeżego kopru do dekoracji

1 cytryna

 

Sos:

50 g sosu francuskiego

1 łyżka oliwy z oliwek

100 ml majonezu

Kilka kropel sosu Tabasco

40 ml brandy

2 łyżki ketchupu

½ łyżeczki kopru

Świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Sos francuski Prymat wymieszać z oliwą, dodać majonez, odrobinę Tabasco, brandy, keczup i koper. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem Prymat.

W miseczkach ułożyć pokrojoną sałatę lodową, krewetki, paprykę i awokado. Należy pamiętać, aby papryka i awokado były pokrojone w kostkę mniejszą od krewetek.

Całą sałatkę obficie polać sosem koniakowym, udekorować gałązkami świeżego kopru i cząstkami cytryny.

 

 

 

 

SOLA LEMON Z AWOKADO I SOSEM ŚMIETANOWO-MIĘTOWYM

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta z soli

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

2 awokado

Sok z ½ cytryny

 

Mieszanka curry:

2 łyżki mąki

2 łyżki curry Prymat

1 łyżka słodkiej papryki Prymat

½ łyżki soli

½ łyżki kuminu

½ łyżki mielonego czarnego pieprzu Prymat

 

Sos śmietanowo-miętowy:

200 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka musztardy Dijon

3 łyżki świeżej posiekanej mięty

100 g pokrojonych w kostkę pomidorów

Sól, cukier, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu śmietanowo-miętowego wymieszać, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.

Awokado przekroić na pół, oczyścić, a następnie pokroić wzdłuż na cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć rybę i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Tak przygotowaną solę ułożyć na talerzach, na niej umieścić kilka cząstek awokado. Całość polać sosem śmietanowo-miętowym.

 

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz