Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl: Szparagi rządzą w maju!

Jak sprawdzić czy szparagi są świeże?

 

  • Świeże pędy powinny być jędrne oraz błyszczące – jeśli widzimy, że są poczerniałe lub przysuszone, nie kupujmy ich – nie nadają się do jedzenia.

 

  • Innym sposobem jest pocieranie pędem o pęd – jeśli wydadzą skrzypiący odgłos, to znaczy że są świeże i kruche.

 

Jak przyrządzić szparagi?


  • Odłamujemy dolną część pędu (po nagięciu szparag sam się łamie)

 

  • Białe szparagi obieramy ze skórki, zielone jedynie opłukujemy

 

  • Szparagi gotujemy na stojąco – główki są bardzo delikatne, dlatego najlepiej by wystawały z wody.

 

  • Solimy i słodzimy wodę do gotowania, dodajemy również sok z cytryny i łyżkę masła. Zielone szparagi potrzebują 10 minut kąpieli, natomiast białe 25 minut. Nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi, dlatego uważnie je gotujemy pilnując by pozostały chrupiące i półtwarde. 

 

 

Kolejny z serii przepis ze szparagami:

 

FILET MIGNON Z ZAPIEKANYMI SZPARAGAMI

W SOSIE HOLENDERSKIM Z POMIDORAMI CONCASSE

 

Składniki dla 4 osób:

800 g polędwicy wołowej

 

Marynata:

100 ml oliwy z oliwek

1 opakowanie grubo ziarnistej przyprawy do steków

1 łyżka musztardy dijon

 

200 g obranych białych i zielonych szparagów

60 g płatków sera parmezan

 

Sos holenderski:

4 żółtka

½ łyżeczki sosu tabasco

Sok z ½ cytryny

60 ml podgrzanego białego wina

100 ml ciepłego, sklarowanego masła

Sól do smaku

 

Miąższ z 2 pomidorów bez skóry

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

1 łyżka posiekanych kaparów

1 roztarty ząbek czosnku

Kilka listków posiekanej bazylii

4 listki bazylii do dekoracji

Sól, grubo mielony pieprz indyjski Prymat do smaku

 

1

 

Sposób przygotowania:


Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę pokroić w poprzek na 8 medalionów, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki.

 

Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustawić metalową miskę. Do miski wbić żółtka, dodać wino, sok z limonki i tabasco. Całość ubić rózgą, stopniowo dodając masło, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a następnie osolić.

 

Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z oliwą, orzeszkami piniowymi, kaparami, czosnkiem i posiekaną bazylią. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Szparagi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie ułożyć na talerzu i wstawić do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill (lub umieścić na blasze i po zapieczeniu przełożyć na talerze).

 

Polędwicę wyjąć z marynaty i grillowaćpo 5 minut z każdej ze stron. Na zapieczonych szparagach ułożyć soczyste mięso, a nim przygotowane wcześniej pomidory z kaparami i orzeszkami pinii. Przed podaniem danie posypać płatkami parmezanu i udekorować  listkami świeżej bazylii.

 

Spróbuj również z tym przepisem:

 

SZPARAGI marynowane SMAK 

 

1

 

 

Szparagi marynowane SMAK zachwycą każdego, kto poszukuje wysublimowanego smaku. Doskonale nadają się jako przystawka z dodatkiem różnych sosów - głównie holenderskim i beszamelem. Znakomicie komponują się także z szynką, ciastem francuskim i grzybami. Białe szparagi są więc zdrową, lekkostrawną przekąską i jednocześnie wysublimowanym dodatkiem, dedykowanym wszystkim smakoszom.

 

Szparagi marynowane smakują doskonale jako dodatek do obiadu. Stanowią także doskonałą bazę do przygotowania smakowitych koreczków lub fantazyjnych, zapiekanych przekąsek. Szparagi możemy na przykład obwinąć kawałkiem ulubionej szynki lub sera, spiąć wykałaczką,  dodać ulubione przyprawy lub sos i zapiekać w żaroodpornym naczyniu. Tak przygotowane szparagi będą stanowiły doskonałą przekąskę na każdym spotkaniu.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz