Aktualności Doradcy Smaku

original

Piątek 13-tego: Przesądy związane z jedzeniem

1. Sól i solenie

 

Dawniej sól była sporym wydatkiem, dlatego też jej utrata wywoływała wiele emocji doprowadzających do awantur. Dlatego też do dziś uważa się, że rozsypywanie soli zwiastować miało wiele kłótni. By tego uniknąć, należy przez lewe ramię rzucić za siebie trzy razy sól.

 

Istnieją również pozytywne przesądy – sól chronić kiedyś miała także mieszkania, pola i zagrody, wobec których pojawiało się podejrzenie, że ktoś rzucił na nie urok. Może to oczyszczenie było to związane właśnie z oczyszczającą mocą soli, która konserwowała i chroniła pożywienie od zepsucia?

 

Arabowie np. stawiają przez swymi gośćmi naczynie wypełnione solą, by pokazać im, że mają wobec nich czyste zamiary.

 

2. Przesądy na wigilię

 

Wiele przesądów związanych jest również ze świętami Bożego Narodzenia, zwłaszcza z Wigilią, która je poprzedza. Dotyczą one głównie osoby, która w świątecznym cieście znajdzie migdał – oznacza to, że w nadchodzącym roku będzie jej towarzyszyć szczęście. 

 

Przed upieczeniem świątecznego ciasta każdy członek rodziny powinien przemieszać je trochę łyżką – a już z pewnością powinny to zrobić młode, niezamężne dziewczęta. Ma to przynieść szczęście, w postaci kawalera w nowym roku.

 

By zapewnić sobie pomyślność, do portfela włożyć należy łuskę z wigilijnego karpia.

 

3. Czosnek

 

W Grecji powszechne było obrzucanie się klątwami. Właśnie stamtąd wywodzi się wiara, która ma chronić przed nieczystymi urokami. Także warkocze czosnku w kuchni to nie jedynie ozdoba, ale także przeszkoda dla złych mocy.

 

4. Jaja

 

W Wielkiej Brytanii panował do niedawna przesąd, że po zjedzeniu jajka należy zniszczyć jego skorupkę, a co najmniej przedziurawić ją na spodzie. Inaczej morska wiedźma mogłaby jej użyć do budowy łódki, którą wypływała w morze, by wywoływać sztormy i burze.

 

W Europie wierzono, że jajko zakopane w polu zapewniało obfite plony. Można było również odczytać z zawartości jajka znaki dot. przyszłości.

 

5. Jedzeniowe przesądy ślubne

 

Najbardziej powszechnym przesądem jest obsypywanie poślubionej pary ziarnami ryżu lub jęczmienia. Miało to zwiastować liczne i zdrowe potomstwo. Innym zwyczajem jest zaszywanie pannie młodej w suknii okruszku chleba oraz kryształków cukru, by dobrze gospodarować w przyszłości.

 

6. Przesądy azjatyckie


W Azji lepiej nie dawać drogich osób gruszkami, ponieważ słowo „gruszka” wymawiane brzmi tak samo jak zwrot „rozstawać się”. Na Tajwanie np. kandydaci na uczelnie jedzą przed egzaminem wstępnym specjalną bułkę, ciastko i pieróg ryżowy, ponieważ nazwy tych dań brzmią w ich języku identycznie jak „dostać się wysoko na liście wyników”.

 

7. Jedzenie w ciąży


Według przesądów związanych z jedzeniem przyszła mama nie powinna dzielić się jedzeniem, bo inaczej po porodzie będzie miała mało pokarmu.

 

8. Chleb


Istnieją przesądy, że należy pobłogosławić znakiem krzyża chleb tuż po włożeniu do pieca – ma to zapobiec osadzeniu się złego ducha, który nie pozwoliłby ciastu urosnąć.

 

Nie wolno również kroić chleba z obydwu stron, ponieważ wtedy mogą przelatywać przez niego duchy, które panoszą się później po domu.

 

9. Stół

 

Popularnym przesądem jest przesąd ze spadającymi sztućcami. I tak np. jeśli spadnie nam nóż – odwiedzi nas mężczyzna, jeśli widelec – kobieta. Jeśli łyżka – odwiedziny złoży nam para, a łyżeczka – oznacza, że gościem będzie młoda dziewczyna.

 

Znanym jest również przesąd, choć tutaj to pewnie prawda – że jedzenie, które spadnie nam na podłogę, nie może być tam dłużej niż 3 sekundy. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz