Aktualności Doradcy Smaku

original

Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu

 

Jak co roku zorganizowane będą tzw. cooking clash, czyli zawody w gotowaniu bezmięsnych potraw. Wszystkie tematyczne imprezy mają na celu edukację w zakresie idei wegetarianizmu oraz obalenie mitu kuchni wegetariańskiej jako szkodliwej dla zdrowia  i rutynowej.

 

My również zachęcamy do urozmaicenia codziennego menu o bezmięsne potrawy. Dlatego w tym tygodniu proponujemy przygotowanie pożywnych, zdrowych, wegetariańskich sałatek. Z dodatkiem sosów sałatkowych Prymat na pewno będą smakować wyśmienicie. Oto nasze propozycje:

 

 

 

Sałatka z selera narciowego z orzechami włoskimi, sosem jogurtowym, bazylią i serem pleśniowym

 

 

Składniki:

3 twarde, soczyste i słodkie zielone jabłka

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

½ selera naciowego umytego, obranego i pokrojonego pod kątem w cienkie plastry

Sok z ½ cytryny

 

Sos:

50 g sosu sałatkowego włoskiego Prymat

½ szklanki jogurtu naturalnego

Szczypta bazylii Prymat

50 g sera pleśniowego

Sól, pieprz mielony Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Przygotować sos: zmiksować jogurt z serem pleśniowym, dodać sos włoski Prymat, bazylię Prymat i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem Prymat.

 

Jabłka dokładnie umyć, podzielić na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki takiej samej grubości jak seler. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać z sosem jogurtowym. Tak przygotowana sałatka doskonale komponuje się z rukolą.

 

 

 

 

 

 

Sałatka owocowa z miętą i sosem jogurtowo-imbirowym

 

Składniki dla 4 osób:

1/4 ananasa

1/2 melona

200 g czerwonych i zielonych winogron

1/4 małego arbuza

1 mango

1 awokado

100 g sera feta

50 g kiełków słonecznika

50 g sosu sałatkowego greckiego Prymat

50 ml oliwy z oliwek

 

Sos:

100 g jogurtu greckiego

100 g jogurtu naturalnego

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru

Kilka listków świeżej mięty

1 limonka

 

 

Sposób przygotowania:

Oba jogurty połączyć, dodać posiekaną miętę i imbir, syrop klonowy oraz sok z limonki. Owoce umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić na dowolny kształt. Sos sałatkowy grecki Prymat wymieszać z oliwą i polać nim pokrojony w kostkę ser feta. Owoce ułożyć na półmisku, polać sosem jogurtowo-imbirowym i posypać marynowanym serem feta. Całość udekorować kiełkami słonecznika i listkami świeżej mięty.

 

 

 

 

 

Robert Sowa w jednym z odcinków Video Bloga również przygotowywał wegetariańską sałatkę z awokado oraz serem tofu. To idealna propozycja na nadchodzący tydzień. Zapraszamy do oglądania TUTAJ

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Fajne propozycje, dla mnie szczególnie cenne, bo mam w rodzinie wegetarian i osoby ograniczające mięso w diecie, wykorzystam na pewno.

Dodaj komentarz