Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa do steku jako kulinarny partner rostbefu i polędwicy wołowej

 

 

Niezależnie od tego, czy preferujemy steki krwiste, czy dobrze wysmażone sekretem ich dobrego smaku są odpowiednio dobrane przyprawy.Przyprawa do steku to nieodzowny kulinarny partner steków i medalionów polędwicy wołowej. To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw oraz drobno rozgniecionego rozmarynu, dzięki czemu mięso nie przypala się na grillu. Ponadto mieszanka zawiera gorczycę, dzięki której nie musimy już dodawać musztardy, a także kurkumę, przez co mięso nabiera pięknej, złocistej barwy.

 

 

Przed marynowaniem najlepiej połączyć przyprawę do steku z oliwą z oliwek i zalać nią mięso. Przyprawa do steku idealnie wzbogaca smak rostbefu i  polędwicy wołowej. Doskonale pasuje także do jagnięciny, którą najpierw  moczymy w mleku lub maślance, a następnie łączymy z mieszanką Prymat.

 

 

 

 

Na grillowe przyjęcie Robert Sowa proponuje danie dla prawdziwych koneserów dobrego smaku:

 

MARYNOWANY ROSTBEF ARGENTYŃSKI PODANY NA SAŁACIE LODOWEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI 

I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g oczyszczonego, pokrojonego w plastry rostbefu argentyńskiego

Marynata:

Przyprawa do steku Prymat

Szczypta estragonu

½ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy dijon

 

1 główka sałaty lodowej

1 łyżka małych kaparów

Kilka posiekanych listków bazylii

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

3 łyżki tartego parmezanu

4 suszone pomidory

1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Prymat

Świeżo mielony Pieprz czarny Prymat

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową porwać, a następnie połączyć z suszonymi pomidorami, kaparami, posiekaną bazylią i orzeszkami piniowymi.

Wszystkie składniki marynaty zmiksować, doprawić ulubionymi przyprawami, a następnie natrzeć nią plastry rostbefu i odstawić do lodówki (im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym głębszy będzie jego efekt smakowy). Zamarynowane mięso usmażyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony.

Tak przygotowany rostbef argentyński ułożyć na talerzu i umieścić na nim wcześniej przygotowaną sałatkę. Całość skropić Sosem sałatkowym włoskim Prymat, przygotowanym zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu. Posypać świeżo tartym parmezanem i czarnym pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz