Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl na Wielkanoc: Stół wielkanocny i potrawy

Zwykle w ferworze przygotowań, zakupów, pieczenia i gotowania, zapominamy o stronie estetyczniej. Jest ona o tyle ważna, iż nie tylko podkreśla wyjątkowy czas spotkania, odświętną i uroczysta atmosferę, ale buduje też klimat. To znak, że chcemy, aby wszyscy czuli się dobrze.

 

Tradycyjnie na stole stawiamy rzeżuchę, baranka z cukru bądź ciasta oraz pisanki. Jednak warto postarać się, aby nasz stół, jak i otoczenie wyglądały świeżo, lekko i nowocześnie, a przy tym całość nawiązywała do tradycji.

 

1



Wielkanoc, jak i wiosna lubi odcienie żółtego, różowego, zielonego i białego. To także czas rozpoczynającej się wiosny, co warto podkreślić kolorystyką. Akcenty mogą mieć charakter  rustykalny, metaliczny, klasyczny. Dzięki jednolitej, zaplanowanej stylistyce i spójnej koncepcji unikniemy kiczu, przeładowania, bądź chaosu.

 

W Wielkanoc nie drążnią pastele i kurczaczki. W tego typu odcieniach i ozdobach można znaleźć mnóstwo ciekawych o oryginalnych pomysłów w sklepach designerskich i wnętrzarskich, a także w kwiaciarniach i sklepach z różnym drobiazgami. Jednak jest też wiele prostych i niekoniecznie kosztownych sposobów na odnowienie wnętrza, nadanie mu wielkanocnego tonu. Najprostszym i najtańszym jest ścięcie kilku gałązek, najlepiej wiśni, ze względu na różowe, piękne kwiaty, i wstawienie do wazonu. Trzeba zorganizować się odpowiednio wcześniej, aby na Wielkanoc gałązki pokryły się cudnym kwiecień i roznosiły zapach wiosny wokół.

 

Pamiętajmy, że to do nas zależy, jak wyglądać będzie nasza Wielkanoc.

 

Proponujemy na Wielkanoc:

Kwartet jaj wielkanocnych z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias

 

 

1

 


Robert Sowa poleca:

 

Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami na stole. Są to zwykle klasyczne, czyli nudne jajka w majonezie. Czas skończyć z prowizorką i dać jajkom szansę. W oryginalnym kwartecie stworzą symfonię smaku i nacieszą oko.

 

 

Składniki dla 4 osób:

8 ugotowanych na twardo jaj

 

Do dekoracji:

Pomidory koktajlowe

Mieszanka kiełków

Gałązki świeżego kopru

 

Farsz I:

4 filety anchois

Szczypta papryki słodkiej Prymat

1 łyżka kaparów

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól czosnkowa Prymat

Kilka czarnych oliwek

Łyżeczka soku z cytryny

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Farsz II:

1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias

1 łyżka gęstej śmietany

½ łyżeczki kopru Prymat

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat

 

Farsz III:

3 łyżki tuńczyka w oleju

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Szczypta przyprawy do ryb Prymat

2 suszone pomidory

1 łyżka majonezu

Sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Farsz IV:

2 łyżki twarożku

¼ pokrojonego w kostkę awokado

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka czerwonego kawioru

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka obrać ze skorupek, delikatnie przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Do każdego rodzaju farszu dodać po dwa rozgniecione żółtka i dokładnie wymieszać wszystkie ich składniki. Połówki jaj napełnić otrzymanymi nadzieniami, a następnie na talerzach ułożyć po jednej połówce każdego rodzaju. Danie udekorować gałązkami kopru, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi kiełkami. 

 

 

Więcej przepisów >>

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz