Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl na Wielkanoc: Staropolskie obyczaje

Kwitnące forsycje, a nawet wiosenno-przedświąteczne porządki są oznakami zbliżającej się wielkimi krokami wiosny. Wszystkie te rytuały znane od lat wszystko napawają nas nadzieją i optymizmem.

 

Wiele z tradycji wielkanocnych już przeminęło. Bezpowrotnie odeszły takie zwyczaje jak pogrzeb żuru, czy topienie Judasza. Niewielu z nas w ogóle słyszało o takich obrzędach, jeszcze mniej kojarzy z autopsji tego typu zwyczaje. Jednak, jak mówią wszelkie opracowanie folklorystyczne, to się naprawdę działo i to powszechnie. Brzmią one dla nas wręcz śmiesznie, czasem nieco przerażające i dziwaczne. Są one tak niezwykłe, że aż chwilami trudno uwierzyć, że ktoś w nie naprawdę wierzył, a nawet praktykował...

 

Jedzenie bazi


Choć brzmi to dziwnie, to niegdyś wierzono, że połkniecie bazi z palemki wielkanocnej przynosi zdrowie oraz bogactwo. Chroni od wszystkich chorób gardła.

 

1


Zakaz pieczenia chleba przez tydzień


Na tydzień przed Niedzielą Palmową gospodynie wiejskie przestawały piec chleb. Nie wolno było tego robić aż do Wielkiego Tygodnia. Jeżeli którakolwiek z gospodyń by ten zakaz złamała, mogłaby sprowadzić na całą wieś suszę. Jedynym sposobem, aby się od tego uchronić, było ukaranie winnej przez wrzucenie jej i jej garnków do rzeki lub jeziora!

 

Świąteczne porządki


Zabobonnie wierzono, że dzięki porządkom wymiata się z domu zło i choroby. Sprzątanie, jak wiemy, to podstawa higieny.

 

Topienie Judasza


To sposób na „wymierzanie” sprawiedliwości… kukle ze słomy. W wielka środę młodzież, a szczególnie chłopcy, topili kukłę odzianą w łachy i ciskali w nią grudami błota i kamieniami.

 

Lany poniedziałek


Wszystko po to, żeby wyjść za mąż. Jeśli panna została oblana woda, zwiększało to jej szanse na zamążpójście.

 

Jedzenie chrzanu


Staropolska, wielkanocna tradycja mówi, że należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, następnie chuchnąć 3 razy w komin, a uchroni to nasz żołądek przed dolegliwościami po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych potraw. Właściwości zdrowotne chrzanu pochodzą z  występujących  w nim  soli mineralnych, olejku lotnego i licznych witamin.

 

1

TUTAJ MOŻECIE PRZECZYTAĆ O WŁAŚCIWOŚCIACH CHRZANU

 

(Wszystkie powyższe ciekawostki pochodzą z tej strony)

 

Jedzenie żuru i śledzia

 

Dlatego też proponujemy przepis na tradycyjny Żur oraz Śledzia:

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

„ŚWIĘCONKA WIELKANOCNA”

zupa świąteczna autorstwa mamy Roberta Sowy, pani Marii


1

 

Składniki dla 10 osób:

2 l serwatki

150 g świątecznej wędzonej szynki

100 g gotowanego boczku

150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy

mały kawałek chrzanu

5 ugotowanych żółtek

1 łyżka mąki

2 łyżki chrzanu

4 ugotowane na twardo jajka

Sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek

Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać. Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.

Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.

Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TATAR ZE ŚLEDZIA MATIAS PODANY NA PIECZYWIE RAZOWYM Z SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM

 

1

 

300 g filetów śledziowych

150 g marynat (papryka, korniszony, borowiki)

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 pęczek dymki

Sok z ½ cytryny

2 łyżeczki keczupu

2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz ziołowy Prymat

 

Sos:

50 g marynowanych podgrzybków

1 łyżka suszonego kopru Prymat

2 łyżki musztardy

1 łyżka miodu pszczelego

50 ml miodu pitnego

Szczypta czosnku granulowanego Prymat

 

4 kromki pieczywa razowego

1-2 łyżki masła

4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze

4 pomidorki koktajlowe

 

 

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe, marynaty i dymkę pokroić w drobną kostkę, dodać oliwę z oliwek, szczypiorek, keczup oraz sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem ziołowym.

Przygotować sos: podgrzybki pokroić w kostkę, dodać musztardę i miód, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Z pieczywa razowego bułki wyciąć krążki i obsmażyć je na maśle.

Tatar ułożyć na grzankach, udekorować cząstkami jajek przepiórczych i pomidorków koktajlowych. Przed podaniem skropić sosem miodowo-musztardowym.

 

Sos remulade

 

1 szklanka majonezu, 1 cebula (6 dag), 1 ząbek czosnku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki musztardy, szczypta cukru pudru, 1 łyżeczka imbiru Prymat, sól, pieprz biały mielony Prymat

 

Cebulę, czosnek oraz jajka obrać i drobno posiekać. Majonez rozetrzeć z musztardą, wymieszać z cebulą, czosnkiem i jajkami. Przyprawić do smaku cukrem, solą, imbirem Prymat i pieprzem Prymat. Podawać do wędlin, mięs na zimno, pasztetów i ryb.

 


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    O! A w naszym rejonie znane i przeze mnie - jako dziecko - pamiętane... było palenie Judasza. Jak jeździliśmy do babci, to starszy brat się załapywał...

Dodaj komentarz