Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl wielkanocny: Świąteczne tradycje kulinarne

Coraz częściej dbamy o piękny stół, eleganckie nakrycie, świeże kwiaty. Tłem do świętowania staje się wiosenna zieleń oraz słoneczne kolory żonkili i tulipanów. Całości dopełniać powinna piękna zastawa oraz detale w jednolitej gamie kolorystycznej. Coraz częściej tyle samo czasu i uwagi poświęcamy dekoracjom co potrawom, aby śniadanie wielkanocne było wspaniałym przeżyciem.

 

Czas Wielkiej Nocy sprzyja podtrzymywaniu tradycji kulinarnych. Dbamy więc zarówno o smak potraw wielkanocnych, jak i dobre samopoczucie naszych bliskich i gości. Podczas przygotowywania różnorodnych przysmaków regionalnych, warto pamiętać o ziołach i przyprawach. Dzięki doskonale skomponowanym mieszankom przyprawowym takim jak: przyprawa do pieczeni Prymat, przyprawa do mięsa mielonego Prymat, przyprawa do kurczaka Prymat, z naszych regionalnych i tradycyjnych potraw wydobędziemy oryginalny smak i wspaniały aromat. A dodając koperku, pietruszki i tymianku od Prymatu, nadamy naszym, często dość tłustym daniom, nie tylko pożądany smak i aromat, ale również pozytywnie wpłyniemy na samopoczucie naszych żołądków.

 

By staropolskim tradycjom stało się zadość, proponujemy:

 

Vitello tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym

 

1

 

1,5 kg cielęciny,

1 szklanka wytrawnego białego wina,

3 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony Prymat,

Sos:

2 puszki po 150 g tuńczyka w oleju,

1 szklanka majonezu,

½ szklanki oliwy,

2 łyżki soku z cytryny,

2 łyżki kaparów,

szczypta ostrej papryki Prymat,

1 łyżka ostrej musztardy,

1 ząbek czosnku

Do przybrania:

½ strąka czerwonej papryki,

6-8 oliwek,

kilka listków bazylii lub bazylii Prymat

1 łyżka przyprawy do pieczeni Prymat

 

 

1

 

 

Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po plasterku czosnku. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piec 2-2,5 godz.

 

W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.

 

Upieczoną i wystudzoną  cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.

 

 

Frykadelki indycze w sosie curry

 

1

 

Kotlet mielony niejedno ma imię. Tym razem to duńska odmiana europejskich meatballsów w połączeniu z indyjską curry. Curry to mieszanka przypraw pochodząca z Indii i znana tam od wieków. Nazwa nadana została przez brytyjskich kolonizatorów, którzy do Europy przywieźli ją w XVIII wieku. Jako dodatek do menu wielkanocnego zaskoczy niejedno podniebienie.

Zgodnie z życzeniami zdrowia i szczęścia na Wielkanoc na naszym stole nie może zabraknąć indyka. Indyk jest doskonały na poprawę nastroju i dobre samopoczucie. Zawarte w nim związki wpływają na poziom serotoniny, tak zwanego  hormonu szczęścia.  Zdrowego  lekkiego  mięsa spróbują wszyscy, którzy dbają o dietę.

 

5o dag mielonego mięsa z indyka,

1 czerstwa kajzerka,

2 cebule (15 dag),

po 2 łyżki rodzynek i posiekanych migdałów,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

1 łyżeczka curry Prymat,

2 szklanki bulionu z kostki drobiowej KUCHAREK lub warzywnej KUCHAREK,

¾ szklanki śmietany kremówki,

1 łyżka mąki, natka pietruszki Prymat,

1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Prymat

sól, pieprz czarny mielony Prymat,

cukier,

olej do smażenia

 

1 

 

Bułkę namoczyć, odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, obrane i posiekane cebule, połowę rodzynek, i 1/3 posiekanych migdałów. Mięso z dodatkami starannie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem Prymat. Z masy uformować nieduże owalne kotlety. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Oprószyć curry Prymat, dodać pozostałe rodzynki i migdały. Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić bulionem KUCHAREK, doprawić curry Prymat i cukrem oraz solą i pieprzem Prymat. Wlać do frykadelek i dusić kilka minut na małym ogniu.

 

Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem i surówką.

 

Po więcej przepisów świątecznych zapraszamy: TUTAJ

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz