Aktualności Doradcy Smaku

original

Narodowy Dzień Czosnku

 

Czosnek pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej, natomiast obecnie występuje w ponad dwustu pięćdziesięciu gatunkach i uprawiany jest na całym świecie. Aż do XIX wieku, do momentu wprowadzenia szczepionek, czosnek należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym. Okazało się to słusznym działaniem, gdyż późniejsze badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne działanie.

 

 

Kulinarnym zastosowaniom czosnku nie ma końca, uwielbiamy go w wersji surowej jako aromatyczny dodatek do potraw, używamy jako przyprawy w formie granulowanej, a także marynujemy, aby nadać mu łagodniejszy smak doskonałej przekąski. Czosnek marynowany Smak dodajemy do każdej potrawy, którą chcemy wzbogacić czosnkowym aromatem, a jednocześnie nadać charakterystyczny smak. Dlatego doskonale nadaje się na śniadanie do kanapek, jako dodatek do dań głównych: warzywnych lub mięsnych, a także jako przekąska i element  imprezowych koreczków. Polecamy wzbogacać nim pizzę i wszelkiego rodzaju zapiekanki. Sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do dań z grilla. Kulinarne zastosowanie ma również zalewa, w której czosnek jest zamarynowany, możemy wykorzystać ją na przykład jako sos do sałatek lub mięs.

 

 

W ramach oferty Smak znajdziemy: Czosnek marynowany, Czosnek z ziołami, Czosnek z oliwkami, Czosnek w oleju z ziołami oraz Czosnek z chili.

 

"" ""
"" "" ""
     

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz