Aktualności Doradcy Smaku

original

Imbir naszą Przyprawą Tygodnia

 

Imbir jest jednym z najstarszych i najważniejszych gatunków przyprawowych. Jego uprawą zajmowano się już ponad 3000 lat temu w tropikalnych rejonach Azji. Ogromnym uznaniem cieszył się w starożytnych Indiach i Chinach. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw, która została przywieziona nad  Morze Śródziemne, prawdopodobnie przez Fenicjan. Imbir działa rozgrzewająco. Dziś imbir jest powszechnie uprawiany na Karaibach i Hawajach, w Afryce oraz w północnej Australii. Największymi producentami Imbiru są Chiny i Indie, a najlepszy jakościowo imbir pochodzi z Jamajki.

 

 

Imbir mielony Prymat ze względu na swój fantastyczny, korzenny aromat stanowi doskonały dodatek do grzańca, ale nie tylko... Suszone i mielone kłącze jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealnie komponuje się jako dodatek do pierników, puddingów, pikli i napojów alkoholowych. W kuchni japońskiej używany jest w wersji marynowanej. Imbir jest powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Jest ważnym składnikiem proszku curry oraz wielu mieszanek przyprawowych. Ma pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu, uśmierza ból żołądka i wspomaga prawidłowe trawienie. Polecany jest także osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną, gdyż przeciwdziała mdłościom. Imbir dodatkowo doskonale zaostrza apetyt, przez co jest stosowany w przypadkach zaburzeń łaknienia.

 

 

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    OOO! To muszę dodawać go do potraw dla mojego małego niejadka:)

Dodaj komentarz