Aktualności Doradcy Smaku

original

Ziemniak, pyry, grule czy kartofle?

 

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo w Polsce. Ziemniak, kartofel, gwarowo „grula” bądź „pyra” to gatunek z rodziny psiankowatych, powszechnie uprawiany nie tylko w Polsce, ale również i na świecie, głównie w klimacie umiarkowanym, rzadziej w ciepłym. Do Polski przywiózł je prawdopodobnie z wiedeńskiej wyprawy (1683 roku) Jan III Sobieski dla „najdroższej sercu Marysieńki”. Początkowo ziemniak uprawiany był jako roślina ozdobna lub ciekawostka botaniczna. Dziś jest podstawowym źródłem skrobi, wykorzystywany powszechnie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle, zwłaszcza w produkcji alkoholu oraz krochmalu i hodowli zwierząt. 

 

Dla wzbogacenia walorów smakowych ziemniaków Prymat przygotował specjalną kompozycję oryginalnych ziół, przypraw i suszonych warzyw, która nadaje przygotowywanym z nich potrawom osobliwy smak i aromat. W skład mieszanki wchodzą najwyższej jakości składniki: sól, kolendra, czosnek, kminek, papryka słodka, koper, cząber, majeranek, papryka ostra, pieprz czarny oraz koncentrat czosnku.  

 

Przyprawa urozmaici smak ziemniaków gotowanych, pieczonych, smażonych i frytek, a także wszelkich potraw ziemniaczanych, na przykład zapiekanek, placków i zup. Doskonale nadaje się do przyprawienia farszu do tradycyjnych ruskich pierogów. 

 

Do ziemniaków idealnie nadaje się Przyprawa do Ziemniaków Prymat:

 

O ziemniakach warto również wiedzieć? 

 

 

- Ziemniak pochodzi z Andów - uprawiano go na wysokości ponad 3 tysięcy metrów n.p.m. Indianie z Ameryki Południowej wyhodowali ponad 200 odmian.

- W Peru odnaleziono tablicę z wyobrażeniem boga ziemniaków. Tablica pochodzi z 400 roku n.e. 

- Inkowie używali ziamniaków do przepowiadania pogody.

- W Polsce mamy 2 pomniki ziemniaka, m.in. w Poznaniu

- 2008 rok był Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka ustanowionym przez ONZ.

- Kiedyś ziemniaki uchodziły za afrodyzjak - ceny ich dochodziły nawet do 2000 dolarów za kilogram!

 

A jaki pomysł na ziemniaka ma Robert Sowa, prezentujemy tutaj: 

Tradycyjny ziemniak w nowej odsłonie



Pieczona jagnięcina podana z aromatycznymi borowikami i smażonymi ziemniakami

Składniki dla 4 osób:

  • 4x 200 g jagnięciny
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia


Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku marki Smak
  • 1 czuszka
  • Sól


Borowiki:

  • 500 g małych borowików
  • 100 ml łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona w cienkie plastry czerwona cebula
  • 2 pokrojone w pasterki ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 100 g pomidorów concasse
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • 400 g ziemniaków
  • Przyprawa do ziemniaków Prymat


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon, zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, rozmarynie, chili i soli, po czym odstawić do lodówki na 4- 6 godzin. Zamarynowaną jagnięcinę podsmażyć na patelni, a następnie piec ok. 15 minut w temperaturze 150° C. Po upieczeniu jagnięcina powinna być różowa w środku. 

Borowiki oczyścić i pokroić na cztery części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej grzyby przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, czosnek, pomidory concasse i białe wino, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dusić przez 3 minuty. Mięso pokroić wzdłuż kości i ułożyć na talerzach, dodać grzyby, udekorować rozmarynem i tymiankiem. Tak przygotowanie danie podawać z ziemniakami smażonymi z przyprawą do ziemniaków Prymat.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Dzisiejszy obiad z wykorzystaniem przyprawy Prymat do ziemniaków http://www.doradcasmaku.pl/przepis/123033/kotlet-mielony-z-grillowanymi-kartoflami-i-surowka-z-kapusty.html

Dodaj komentarz