Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl grillowy: Marynowanie z nutą pikanterii

 

Marynata pikantna Prymat jest  idealna do wołowiny, dziczyzny, cielęciny i baraniny, także warzyw. Pikantna marynata jest od razu po otwarciu gotowa do użycia, nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem. Zamarynowane w niej udka kawałki mięs uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Marynata ta doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Można zastosować ją również do dań smażonych na woku i gulaszu typu węgierskiego.

 

Mięso przeznaczone do marynowania nie powinno być rozmrażane, w przeciwnym razie mogłoby wydzielać zbyt wiele soków. Znaczenie ma także odpowiednia wielkości przygotowanych kawałków, tak aby marynata mogła idealnie wniknąć w mięsne włókna. Najważniejsze, aby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości. W zależności od jego rodzaju i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    ta bardziej mi będzie pasować niż klasyczna marynata, ja jednak wolę posmak chili w daniu

Dodaj komentarz