Aktualności Doradcy Smaku

original

Marynowanie jako klucz do kulinarnego sukcesu

 

Mięso przeznaczone do marynowania nie powinno być rozmrażane,  w przeciwnym razie  mogłoby wydzielać zbyt wiele soków. Znaczenie ma także odpowiednia wielkości przygotowanych kawałków, tak aby marynata mogła idealnie wniknąć w mięsne włókna. Najważniejsze, aby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości. W zależności od jego rodzaju i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania.

 

 

Chcąc uczynić proces marynowania prostym i wygodnym, proponujemy zastosowanie marynaty płynnej klasycznej Prymat . To wyjątkowy sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych, gdyż  dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się wyjątkowo proste. Marynata jest gotowa do użycia od razu po otwarciu. Nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem. W ten sposób doprawione i zamarynowane mięso będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie soczyste i kruche. Marynata doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Z powodzeniem możemy zastosować ją również do dań smażonych na woku i gulaszu typu węgierskiego.

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Dla mnie bomba!!! Czy prócz klasycznej są jakieś inne wersje?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    To wygodne ułatwienie w kuchni, szczególnie jak się skończy jakiś składnik np. oliwa. Ostatnio często robiłam marynaty do mięsa, gdyż moja rodzinka jest bardzo mięsożerna. Muszę sie rozejrzeć w sklepach za tym produktem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wokalista

    Fajne fajne.. ale czy opłacalne.. ? Ja marynuje np mięso keczupem + przyprawy, nie narzekam.

Dodaj komentarz