Aktualności Doradcy Smaku

original

Tymianek- Przyprawa tygodnia

 

 

Ziele tymianku zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji: między innymi o właściwościach bakteriobójczych i poprawiających krążenie. Tymianek pospolity, to więc nie tylko roślina przyprawowa, ale też lecznicza. Jej właściwości wysoko cenili Grecy, Rzymianie i Egipcjanie, a  ci ostatni stosowali tymianek do balsamowania zwłok. Właśnie z Egiptu mnisi benedyktyńscy przenieśli uprawę tymianku w XI wieku do Europy Środkowej. Obecnie na największą skalę jest  uprawiany w Europie i Ameryce Środkowej.

 

 

Tymianek otarty ze względu na pikantny smak i orzeźwiający zapach stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się go także do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek idealnie nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Skutecznie usuwa przykry zapach morskich ryb. Jest to ziele o wszechstronnym zastosowaniu, niezbędne również jako przyprawa do niektórych kiełbas.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tymianek uwielbiam. O dziwo... suszony równie bardzo jak świeży. Skłamałabym gdybym powiedziała, że dodaję go do wszystkiego, ale jednak muszę mieć go w swojej szuflandii zawsze. Bo przecież nie wiadomo kiedy może się przydać. I to najczęściej kupowane przeze mnie ziółko.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ja stosuje go do marynat i suszonych pomidorów, ale też wypróbowałam jego bakteriobójcze działanie (napar do płukania gardła) oraz jako gotowy produkt pastylki tymiankowe do ssania
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Tymianek uzywam prawie do wszystkich sosow pomidorowych i.....dodaje troszke do zielonej herbaty. A ,probowaliscie kiedys miodu tymiankowego ??? pyszny i zdrowy

Dodaj komentarz