Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl karnawałowy: Karnawałowe sushi

 

Zalewa do ryżu

 

Składniki:

1 litr octu ryżowego

800 g cukru

300 g soli

100 ml mirin (ew. Sake)

1 liść kombu

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Powstały sos ostudzić, przed użyciem wyjąć liść kombu.

 

 

 1

 

 

RYŻ SUSHI

 

Składniki:

1 kg ryżu do sushi

1 litr wody

300 ml zalewy do ryżu

 

Sposób przygotowania:

Ryż płukać pod bieżącą wodą do momentu, kiedy woda będzie klarowna. Następnie ryż osączyć przez sito, wsypać do garnka i zalać odmierzoną ilością wody. Ryż należy gotować 20 minut, po czym pozostawić na kolejne 20 minut do odparowania. Gotowy ryż przełożyć do większej miski, dodać zalewę ryżową i energicznie wymieszać. Ryż nadaje się do przygotowywania sushi po schłodzeniu do temperatury ok. 40ºC. 

 

 

CALIFORNIA GOLD

 

1

Składniki:

½ wodorostu nori

50 g ryżu sushi  

Chrzan wasabi do smaku

Kremowy serek philadelphia do smaku

2 paluszki krabowe

¼ awokado

1/8 ogórka

70 g łososia norweskiego

 

Sposób przygotowania:

Nori ułożyć na macie bambusowej, następnie równomiernie rozłożyć ryż i obrócić nori z ryżem tak, aby wodorost był na wierzchu. Dodać wasabi, serek Philadelphia, paluszek krabowy, posiekanego ogórka i awokado. Całość zwinąć w rolkę, na wierzchu każdej z nich ułożyć plastry łososia i ścisnąć, aby uformować łososia. Każdą rolkę pokroić na 8 kawałków. Podawać z imbirem i sosem sojowym.

 

 

OCEAN ROLL

 

 1

Składniki:

½ wodorostu nori                                                                

50 g ryżu sushi

Chrzan, chili, majonez do smaku

20 g mięsa z kraba

¼ ogórka

1/8 awokado

 

Sposób przygotowania:

Nori ułożyć na macie bambusowej, równomiernie rozłożyć na nim ryż, a następnie odwrócić nori tak, aby wodorost był na wierzchu. Dodać wasabi, chili, majonez, mięso z kraba, posiekany ogórek i awokado. Całość zwinąć w rolkę. Na wierzchu rolki ułożyć krewetki, przekładając je awokado. Ścisnąć rolkę, żeby uformować krewetki z awokado, a następnie pokroić na 8 kawałków. Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.

 

 

SUSHI MAKI

 

1

 

Składniki:

½ wodorostu nori

30 g ryżu do sushi

Chrzan wasabi do smaku

20 g łososia norweskiego (tuńczyka, krewetki, ogórka lub awokado)

 

Sposób przygotowania:

Nori ułożyć na macie bambusowej, następnie równomiernie rozłożyć na niej ryż, pozostawiając wolny od ryżu górny brzeg nori o szerokości ok. 1 cm. Środek ryżu posmarować chrzanem wasabi, a następnie ułożyć na nim łososia (ew. Inną rybę lub warzywo), całość zwinąć w rolkę, pokroić na 6 kawałków. Podawać z imbirem i sosem sojowym.

 

 

SUSHI NIGIRI

 

1


Składniki:

18 g ryżu sushi

Chrzan wasabi do smaku

Ok. 10 g plaster łososia norweskiego lub innej ryby

 

Sposób przygotowania:

Z ryżu uformować kulki, lekko zgnieść boki palcami, na górną część ryżu nałożyć odrobinę chrzanu wasabi, a na nim rozłożyć łososia Nigiri należy podawać z imbirem i sosem sojowym.

 

1

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    My z mężem nie jesteśmy obojętni, my kochamy sushi, szczególnie te z łososiem, mięsem karbów lub krewetkami, a chrzan z wasabi zawsze mam w lodówce (nawet biała kiełbasa z nim lepiej smakuje) , do tej pory kupowaliśmy sobie gotowe porcje, ale zaczęliśmy zbierać ekwipunek aby zacząć naukę domowego wyrobu sushi;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    polecam allegro. Cena domowego sushi wygląda wtedy naprawdę rewelacyjnie :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Kiedyś... kiedyś... byłam sobie i kupiłam sprzęt. Sushi jeszcze nie robiłam. Otóż w przypływie szalu kupiłam ryż do niego. Wyciągam z torby i... widzę kawałek pięknego robala w hermetycznie ofoliowanym ryżu. Jak ręką odjął - szał minął. Czyżby taki gratis zamiast surowej rybki? Zwróciłam do sklepu, bowiem toż to nie tequilla. Czas zapomnieć o robaku, który mnie gryzie do tej pory (nie zalewając go) i wpaść znowu w szał :)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Od roku zachwycam sie sushi, niestety nigdy nie probowalam zrobic, bo wciaz mi czegos brakuje. Znowu mam apetyt.....

Dodaj komentarz