Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki - parmezanowe koszyczki

Parmezanowe koszyczki:

- Zetrzeć ser - może być Parmezan lub Grana Padano, który jest nieco słodszy

- Wykładamy patelnię papierem do pieczenia, następnie wysypujemy krążki.

- Kiedy ser zacznie brązowieć na brzegach, ściągamy z patelni i nakładamy na miseczkę lub spód szklanki.

- Całość zaciskamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Idealnie nadaje się do sałatek, koktajlu z krewetek czy przekąsek różnego rodzaju.

 

Pomysł zaczerpnięty z:http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-6706_koszyczki-z-parmezanu-.html

 

Kilka zdjęć:

1

 

1

 

1

Zdjęcia pochodzą ze strony: http://kuchniaagaty.blogspot.com/2009/12/oscypkowe-koszyczki-z-musem-z-suszonych.html

 

Można przygotować je również w ten sposób:

1

 

1

Zdjęcia pochodzą ze strony:

http://www.smakimprezy.pl/2008/05/09/wiosenne-koszyczki-serowe-w-czterech-smakach/

 

Inne przepisy znaleźć można również tutaj:

http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/przystawki/zobacz/artykul/szparagi-w-koszyczkach-parmezanu/

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/koszyczek_parmezan/koszyczek_parmezan.html

 

Bardzo nam przypadły do gustu propozycje Pań, a Wam?

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Karmelowe koszyczki miały jednak bardziej dekoracyjną funkcję a ta opcja na słono bardziej mi odpowiada, chociaż parmezan ma specyficzny smak i nie każdy go lubi, ja akurat uwielbiam, taki parmezanowy koszyczek wraz z zawartością chętnie skonsumuję;)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Swietny sposob, akurat nadarza sie okazja, zeby wyprobowac, bo w przyszlym tygodniu mam mala imprezke
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Slicznie wyglada )))))

Dodaj komentarz