Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl karnawałowy: Małe dzieła sztuki - Karmelowe wariacje

 

Jak przygotować takie karmelowe koszyczki czy siateczki? To bardzo proste wbrew pozorom:

 

Koszyczki z karmelu

• w rozgrzanym rondelku rozpuszczamy biały cukier na złoty karmel; odstawiamy do ostygnięcia
• karmel jest gotowy, jeśli ciągnie się zostawiając długie nitki
• jedną łyżkę smarujemy oliwą, a drugą lejemy na nią cienkim strumieniem ochłodzony karmel, formując coś w rodzaju koszyczka

Link: Jak przygotować koszyczki

 

Poniżej kilka zdjęć, które pokazują jak ciekawym sposobem dekoracji jest karmel:

 

1

zdj.1.

 

 

1

zdj.2.

 

1

zdj.3.

1

zdj.4.

 

Zdjęcia pochodzą ze stron:

zdj.1. http://cukierniczekreacje.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?3,2010

zdj.2. http://www.papaja.pl/index.php?section=przepisy&id=634

zdj.3. http://monikucha.wordpress.com/category/o-jedzeniu-i-piciu/slodkosci/

zdj.4. http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/10/Croquembouche.html

 

Czekamy na Wasze propozycje dekoracji - i koniecznie zdjęcia!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    jajka przepiórcze w karmelowym koszyczku to fajny pomysł na Wielkanoc
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pięknie to wygląda
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Ciekawe, baaaardzo mi sie podoba

Dodaj komentarz