Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl karnawałowy: Karnawał z Robertem Sową (cykl kulinarny)

 

Bardziej leniwi i zapracowani, korzystają też z gotowych rozwiązań, ale zamiast cateringu proponuję wspólną zabawę kulinariami na początku prywatki. To naprawdę może być przyjemne i odciążyć gospodarza.

 

Miłośnikom lekkiej i efektownej kuchni proponuję podanie np. carpaccio z polędwicy wołowej z karczochami i parmezanem oraz grzanek z serem kozim i tapenade. Warto podać również przygotować kompozycję serów i wędlin, świeżych owoców, tartinek z różnymi dodatkami i marynat. Na karnawałowym stole nie może też zabraknąć sałatek. Proponuję  lekką i smaczną sałatkę z awokado, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i sosem włoskim Prymat.

 

SAŁATKA Z AWOKADO Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM MOZZARELLA

 

1 


Składniki dla 4 osób:

½ pęczka rukoli

½ główki sałaty lodowej

1 dojrzałe awokado

Sok z 1 cytryny

1 ogórek

100 g kuleczek sera mozzarella

6 żółtych pomidorów koktajlowych

6 czerwonych pomidorów koktajlowych

½ pęczka świeżej bazylii

3 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 op. sosu włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę lodową porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i pokroić. Sałatę lodową połączyć z rukolą, serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat. Doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią. Podawać z chrupiącą bagietką czosnkową. 

 

 

A na gorąco najlepiej podać zupę krem  lub włoską pastę - to dania, które można szybko przygotować lub odgrzać w obecności gości. Idealny będzie makaron  z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

 

 

PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

1 


Składniki dla 4 osób:

1 pokrojona w kostkę cebula

1 wyciśnięty ząbek czosnku

100 ml oliwy z oliwek

50 ml białego wina

250 ml śmietany 36%

70 g suszonych pomidorów

200 g sparzonych liści szpinaku

Przyprawa do spaghetti Prymat

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat

150 g sera gorgonzola (ew. rokfor) 

300 g makaronu pappardelle

80 g sera parmezan

1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.

Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi. 

 

 

Zwolennikom tradycyjnej kuchni polskiej polecam na ciepło smaczny i pożywny bigos, niestety trochę ciężkostrawny, ale dzięki przyprawie do bigosu Prymat uda nam się go lekko złagodzić .  

 

BIGOS

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg kapusty kiszonej

200 g białej kapusty

200 g boczku

200 g mięsa wieprzowego, np. łopatki bez kości

200 g mięsa wołowego

200 g kiełbasy

100 g pokrojonej w kostkę cebuli

50 g suszonych grzybów

50 g suszonych śliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ łyżeczki papryki słodkiej Prymat

1 łyżeczka majeranku Prymat

2 liście laurowe Prymat

Ziele angielskie Prymat

2 łyżki przyprawy do bigosu Prymat

Olej do smażenia

½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie i ugotować. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w paseczki.

Kapustę poszatkować, pokroić i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusić pod przykryciem. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wraz z cebulą obsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującego się bigosu. Następnie dodać grzyby (można również dolać odrobinę wywaru pozostałego z ich gotowania), całość doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, przyprawą do bigosu oraz koncentratem pomidorowym. Gotujący się na małym ogniu bigos podlewać czerwonym wytrawnym winem. 

 

1

 

 

 „Przyprawa do bigosu PRYMAT” to tradycyjna mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw, która wzbogaci walory smakowe i zapachowe tej potrawy. A zawarte w niej zioła takie jak:  majeranek, który łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelit, kminek, który zapobiega wzdęciom i dolegliwościom woreczka żółciowego  oraz kolendra i czosnek, które połączone, już w starożytnym Egipcie, uznawane były za afordyzjak, pozwolą nam strawić tę wydawałoby się ciężką potrawę bez problemu i  dodatkowo wprawić nas w romantyczny nastrój. 

 

Ze słodkości polecam deser czekoladowy z przyprawami korzennymi podawany na ciepło z lodami lub sosami owocowymi. Zawarte w przyprawie korzennej składniki - głównie cynamon, który obniża poziom cukru, gałka muszkatołowa łagodząca dolegliwości narządów ruchu oraz  imbir, który w podgrzewaniu nastroju nie ma konkurencji, dostarczą wszystkim uczestnikom dodatkowych uciech smakowych i lekkości w tańcu.

 

11

 

Polecam również drinki. Koniecznie z dodatkiem mięty i limonki, dla poprawy humorów i orzeźwienia.

 

Teraz spokojny o dobre samopoczucie mogę tylko życzyć dobrej zabawy! 

 

1

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI przepis świetny, proste składniki a wygląda bardzo wykwintnie, natomiast bigos to obowiązkowe menu u mnie na większej imprezie, nigdy nie dawałam gotowej przyprawy do bigosu, ale w paczce przypraw jaką zamówiłam jest ta torebka, mam zamiar zaryzykować jej dodanie;) Oglądam zdjęcia do Pana przepisów i jestem pod wrażeniem:)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Mialam przyjemnosc uzywac przyprawy do bigosu Prymat i jestem zachwycona !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Gdzieś Ewka dawała mi znać, że nie muszę czekać do wiosny na świeżutki szpinak... Gdzieś pod moją uwagą na temat \"Pappardelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami\". I miała oczywiście rację. Danie rewelacyjne - polecam gorąco. Proste jak drut, przy czym zachwycająco piękne i bajecznie smaczne. Dziękuję - bardzo zadowolona.

Dodaj komentarz