Aktualności Doradcy Smaku

original

Curry - Przyprawa tygodnia

 

Przyprawa curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek na świecie. Nazwą tą określane są również dania zawierające tą przyprawę, np. curry z kurczaka.

 

W skład mieszanki wchodzą bardzo aromatyczne i intensywne w smaku przyprawy: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól.

 

Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz do warzyw, ryb i owoców morza. Curry jest używane do aromatyzowania ryżu, któremu dodatkowo nadaje piękną żółtą barwę.

 

Polecam przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem curry i usmażenie w nich pokrojonych w słupki świeżych warzyw. Są naprawdę rewelacyjne.

 

Warto też dodać curry do sosu cytrynowego, to poprawi jego smak i kolor.

 

Gdy do curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę curry. 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak... to jedna z tych mieszanek, bez której życie kuchenne byłoby bez wyrazu. Moja ulubiona...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    ale trzeba uważać, aby nie przeholować z ilością;)
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Tez bez tej przyprawy nie wyobrazam sobie mojej kuchni.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    lubię curry jest super dodatkiem do mięs

Dodaj komentarz