Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl styczniowy: Indyk po myśliwsku

 

Wypoczywali tam turyści z różnych stron świata, w większości byli to jednak Niemcy, Austriacy i Holendrzy, którzy po całym dniu spędzonym na nartach uwielbiali biesiadować przy dużych kociołkach, w których skrywały się rozmaite potrawy jednogarnkowe znane w krajach niemieckojęzycznych jako Eintopf. 

 

Składniki dań jednogarnkowych mogą być bardzo różne, ale bez względu na to, co zawierają, mają kilka wspólnych cech. Zawsze są aromatyczne, rozgrzewające, bogato przyprawione, bardzo pożywne i przede wszystkim pyszne, dzięki czemu podbijają serca, a raczej żołądki turystów. 

 

DUSZONE PODUDZIA Z INDYKA PO MYŚLIWSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI

 

1 


Składniki dla 4 osób:

8 pokrojonych na małe kawałki podudzi z indyka bez skóry

 

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

 

100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku

1 pokrojona w kostkę cebula

4  pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 g oczyszczonych kurek

100 g oczyszczonych borowików

100 ml bulionu Kucharek

200 ml czerwonego wina

2 łyżki miodu pszczelego

100 ml oliwy z oliwek

Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat

10 pomidorów cherry

 

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z indyka natrzeć oliwą z oliwek połączoną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać indyka. Po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku. 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Skąd ja wezmę kurki? ;P Gdzieś mrożone widziałam... Muszę sprawdzić, czy nie u siebie!!! W każdym razie zapowiada się pysznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    Do takich potraw by jeszcze bardziej podkreślić grzybowy posmak dodaję na końcu sproszkowane kurki lub już na talerzu posypuję danie kurkowym proszkiem.

Dodaj komentarz