Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl styczniowy: Aromatyczny gulasz wołowy z cieciorką i pomidorami na rozgrzewkę

Z tradycyjnych polskich przysmaków zdecydowanie polecam żurek i oczywiście bigos, natomiast osobom lubiącym poznawać nowe smaki polecam mój autorski przepis na gulasz, który dzięki kilku ciekawym dodatkom, nabiera zupełnie nowego wyrazu i smaku.

 

 

AROMATYCZNY GULASZ WOŁOWY Z CIECIORKĄ I POMIDORAMI


 

1



Składniki dla 4 osób:

600 g mięsa zrazowego wołowego

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do gulaszu Prymat

 

1 pokrojona w paski biała cebula

1 pokrojona w paski czerwona cebula

100 g pokrojonego w paski bekonu

1 pokrojona w paski marchewka

1 pokrojona w paski czerwona papryka

8 pokrojonych w plastry pieczarek

200 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

100 ml czerwonego wina

3 ząbki czosnku

100 ml bulionu Kucharek

200 g (1 puszka) cieciorki

Sól, kumin, grubo mielony czarny pieprz, liść laurowy, cynamon Prymat

4 łyżki kwaśnego jogurtu

 

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do gulaszu Prymat i odstawić na godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać białą i czerwoną cebulę, bekon, marchewkę, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy. Całość podsmażyć, wlać wino oraz bulion i dusić przez około 40 minut. Następnie dodać pomidory, cieciorkę, doprawić do smaku i dodać posieką kolendrę.

Tak przygotowany gulasz podawać z kwaśnym jogurtem.  

 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    składników sporo, ale efekt wart zachodu

Dodaj komentarz