Aktualności Doradcy Smaku

original

Rozdajemy gadżety - bądź z nami cały rok!

Zadanie jest proste - jakie skojarzenia kulinarne przychodzą Wam na myśl w związku z poszczególnymi miesiącami? Wybierzemy 12 z nich i nagrodzimy kalendarzami (12 kalendarzy dla 12 miesięcy w roku) 

 

Zasady:

 

0. By wziąć udział w konkursie należy być zarejestrowanym użytkownikiem - rejestracja trwa 1 min!

 

1. Propozycje publikujemy w komentarzach pod tą aktualnością w DoradcaSmaku.pl. Nie będą brane pod uwagę propozycje z innych miejsc w sieci.

 

2. Czas konkursu: Do jutra do godziny 9.00. Po godzinie 11.00 opublikujemy wyniki.

 

3. Każda osoba może wpisać swoje propozycje tylko jeden raz do wszystkich miesięcy. Osoba, która pisze o lipcu, nie może napisać również o kwietniu. Należy się zdecydować. W wypadku większej ilości wpisów danego użytkownika brana pod uwagę jest tylko i wyłącznie pierwsza odpowiedź.

 

1 osoba może opisać 1 miesiąc. Oznacza to, że każdy z Was może pisać na temat miesiąca, który sobie wybrał, może opisać natomiast tylko jeden miesiąc. Może być więc 5 osób, które opiszę styczeń, ale każda z tych osób może napisać tylko 1 publikację.

 

4. Jeśli odpowiedzi poszczególnych użytkoniwków są podobne (dwie osoby wskazały w danym miesiącu ten sam motyw - wygrywa osoba, która jako pierwsza opublikowała dany pomysł

 

6x 

1

 

6x

 

1

 


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Doradco,czy chodzi o przepisy na każdy miesiąc roku?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    Czerwiec- przepyszne ciasto - biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, które rosną w ogródku mojej Mamy. Za tym smakiem tęsknię cały rok. :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aginaa

    Maj - rozpoczyna sie sezon grilowania, juz wtedy w weekend majowy zawsze rozpoczynam sezon, skrzydelka, kilebaski, kaszanki mmmm... czy mozna miec lepsze marzenie ?:) juz na pewno kazdy teskni za grillem :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krystian4

    Listopad na zimne wieczory Nalewka mojej mamusi - przepis w bazie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Elżbieta15

    lipiec- truskawkowo malinowo czereśniowa uczta -przepisu szczególnego nie trzeba podawać bo te owoce są dobre same w sobie i inspirują cały miesiąc
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    spin

    styczeń - grzane piwo lub wino spożywane w górskich schroniskach
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena/26Mooi

    listopad-pieczona gęś, faszerowana owocami lub mięsem. Na świętego Marcina. Gąski chodzą po naszym podwórku;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ryba022

    styczeń - rozgrzewające zupy luty - walentynkowy torcik marzec - nadziewane jajka kwiecień - twarożek ze szczypiorkiem maj - pierwsze grillowanie czerwiec - lekka sałatka lipiec - pyszne soki i koktajle z owoców sierpień - świeże przetwory wrzesień - pyszne włoskie pasty październik - dyniowe smaki listopad - rozgrzewające herbatki i grzańce grudzień - dania Wigilijne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martysia

    Grudzień - kapusta wigilijna, kutia, barszcz, bigos i inne świąteczne potrawy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    brzoskwinka

    LUTY- ciasto zimowe czyli piernik przykryty snieżną kołderką. Podawany corocznie obowiązkowo 1 lutego, czyli w dniu moich urodzin :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    Lipiec - młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem podawane ze szklanką kwasnego mleka lub kefiru!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    Kwiecień- wspaniałe mazurki i serniki Wielkanocne no i oczywiście pasztet z zająca na świąteczny stół.
  • 0
    original
    Opublikowano

    crysaliska

    sierpień - pyszny bogracz z dużą ilością papryki, jak zawsze ostro doprawiony, najlepiej przygotowywany nad ogniskiem z grupką przyjaciół. Niezapomniany smak, na który czekam każdego roku.
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    Grudzień-piernikowe choinki,ciasteczka, ciasta piernikowe przekładane pysznym kremem, zapach przyprawy do pierników rozchodzący się po całym domu i przypominający, że magiczna chwila Świąt Bożego Narodzenia tuż, tuż....
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    Czerwiec-Botwinka. Z młodych czerwonych buraczków, marchewki i zielonej cebulki rosnących w naszym ogrodzie-Pycha!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    linka1312

    aj- wiosna, uniesienia serca pierwsze gorace dni i to co kochamy- truskawki!! Uwielbiam je jesc z bita śmietana lub przyrzadzac z nich koktaile. Nie mogę nie wpomniec równiez o moich ulubionych knedlach z truskawkami.. mmmm. Szkoda że truskawki sa dostępne tylko kilka tygodni w ciagu roku
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    linka1312

    aj- wiosna, uniesienia serca pierwsze gorace dni i to co kochamy- truskawki!! Uwielbiam je jesc z bita śmietana lub przyrzadzac z nich koktaile. Nie mogę nie wpomniec równiez o moich ulubionych knedlach z truskawkami.. mmmm. Szkoda że truskawki sa dostępne tylko kilka tygodni w ciagu roku
  • 0
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    wrzesień- pyszne kruche ciasto ze śliwkami , cynamonem i smażonymi jabłkami-pokryte kruszonką!
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    Wybieram Lipiec miesiąc przetworów. Świerzych owoców z sadu,jabłka czerwonego pachnącego latem .Zapach trawy kiedy układam jabłuszka w koszyku, Wczesnych czereśni gdzie na ich widok ślinka mi leci ciast owocowych z galaretką sorbetu z arbuza na deserek W PIĘKNY SŁONECZNY DZIEŃ Kiedy marzysz o soczystym winogronie.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    Kwiecień- Jajka w gniazdkach. To wyjątkowy czas, bo przeżywamy Święta Wielkanocne, symbolem jest jajko. Ta potrawa świetnie będzie prezentowała się na rodzinnym obiedzie ;-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ALICJA28

    czerwiec to miesiąc ,który jest sezonem jagodowym czyli jagody ze śmietanką ,pierogi z jagodami ,ciasta z jagodami.... pychotka !
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wrzesień - przetwory z grzybów czyli wielkie suszenie różnorakich gatunków samodzielnie nazbieranych - grzyby suszą się na suszarce, na piecu i porozwieszane w każdym kącie chałupy; marynowanie na kilka sposobów - jedne gatunki samodzielnie, inne mieszane albo z dodatkiem warzyw; przygotowywanie sałatek z grzybami - z paprykę, marchewką, cebulą a nawet kalafiorem - czyli mój wspaniały i od lat uprawiany jesienny sposób aktywnego spędzenia urlopu na Podlasiu, z którego wracam z grzybowymi zapasami na cały rok, zarówno dla siebie jak i znajomych \"grzybojadów\"
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    październik- pyszne drożdżowe ciasto ze dynią smażoną według mojego przepisu, który zamieściłam na Doradcy Smaku.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kate131

    Wybieram sierpień-kojarzy mi się z piękną pogodą i cudownymi spacerami po lesie,a co się z tym wiąże zbieraniem grzybów.Co roku kilka razy wybieramy się z rodziną na grzybobranie. Uwielbiam to poszukiwanie grzybków w ciepłym lesie,przy prze...bijających się promieniach słońca zza drzew. Grzyby najczęściej rozdaję później rodzinie,gdyż u mnie wystarczy trochę suszonych do późniejszych kulinarnych eksperymentów. Część grzybków również marynuję,sa póżniej dodatkami do sałatek,a także służą jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach. Zawsze zasuszam jeden słoik na Wigilię, a później przekazuję go cioci,która robi wigilijne cuda. Juz nie mogę doczekać się lata i tych cudownych grzybobrań:)Zobacz więcej
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    MAJ-to miesiąc w którym przygotowuję przetwory z róży-soki, dżemy, konfitury i nadzienie do pączków - różę ucieraną z cukrem. Wykorzystuje ją w karnawale do pączków i karnawałowych róż z ciasta faworkowego. PYCHOTKA!
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    Wrzesień - miesiąc ziemniaka,pyry i kartofla .Zapiekanka ziemniaczana na 100 sposobów albo i więcej .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zajaczekjz

    Styczeń-miesiąc karnawału i czas zajadania się pączkami i faworkami-moja mama jest mistrzynią w ich przyrządzaniu!
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    KWIECIEŃ - już pod koniec tego miesiąca wspólnie ze znajomymi zwykle rozpoczynamy sezon grillowy. Po zimowej przerwie wracają wszelkie przepisy na marynowaną karkówkę, żeberka czy też drobiowe udka i skrzydełka. Do łask powracając troszkę zapomniane dipy i sosy. Pierwsze nowalijki wspaniale komponują się z potrawami z grilla.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Listopad z natury zawsze ponury. ale na Marcina najlepsza gęsina no i marcińskie ,rogale ,spiżarnia pełna zapasów,herbatka z sokiem malinowym
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysiekgd

    Wrzesień - schab ze śliwką,polany sosem grzybowo-koperkowym,z dodatkiem ziemniaków i bukietu surówek.Pyszotka!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Lipiec- upały - chłodnik ze wszystkimi nowalijkami , botwinką i do tego młode ziemniaczki z koperkiem .
  • 0
    lew
    Opublikowano

    grzegorzb80

    marzec początek nowalijek i doskonały ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewka także czas mazurków
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Natka_19901

    Luty - TŁUSTY CZWARTEK Faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. PĄCZKI konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smażone na kolor ciemno-złoty, lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą. PYCHA :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Listopad - smalec z wiejską kiełbasą. To miesiąc, którego nie lubię, bo wiem, że zima tuż tuż... Zaczynam marznąć już na dobre, ale jeszcze się do tego nie przyzwyczaiłam. Wtedy muszę łyknąć trochę energii i proponuję coś z rodzimej kuchni na mój sposób. Ze świeżutkim, chrupiącym chlebem. Czujecie ten zapach i smak? I już nie przeszkadza mi mgła, chłód i brak liści na drzewach. Szkoda tylko, że tak krótką chwilę... Do ostatniego kęsa...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    Październik...i zabawa Halloween :) pieczenie paluchów wiedźmy ociekajacych krwią...z dżemu :D pieczenie łebków świnek...wycinanie dyni i te wszystkie strachy...uuuuu :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    Luty - Ryż z jabłkami i z cynamonem i swojska marmolada wiśniowa
  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    Sierpień - duża jajecznica z kurkami
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ela444444

    MAJ- grilowanie nie tylko w długi majowy weekend ale tylko z przyprawami Prymat:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    js28

    maj - pachnący świeżością i zielenią. Krucha świeża sałata, chrupiące rzodkiewki, ostra rzeżucha - nie ma nic lepszego niż surówka ze świeżych warzyw prosto z ogródka!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    greg_wgw

    Lipiec-Wyśmienity Chłodnik Litewski- na ciepłe dni coś na zimno :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    Wybieram wrzesień bo to miesiąc zwiastujący jesień. Moc kolorów liście wtedy prezentują, a faszerowane mięsem papryki kolorową kompozycję gwarantują. Żółty, zielony czerwony to kolory w sam raz na ten jesienny czas. Powiem jeszcze w sekrecie, że ciekawa prezencja, smak godny króla, na sam widok dania dusza hula. Jeśli ktokolwiek nie spróbuje to nie wie jak prawdziwa jesień smakuje:)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    SIERPIEŃ - sezon ogórkowy ,ten miesiąc najbardziej lubię mam wtedy swoje warzywa i owoce w ogrodzie ,kuchnia pachnie świeżymi nowalijkami .Każda potrawa zawiera zdrowe warzywka .zrywam pomidory prosto z krzaczka a mam ich zawsze około 70 sztuk i to w dwóch gatunkach .Papryka czerwieni się w promykach słońca.A ja w wolnej chwili mogę przesiadywać w ogrodzie i patrzeć na piękno mojego ogrodu .Teraz mi tego tak brakuję .
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdalea

    styczeń- zupa serowa posypana szczypiorkiem, z której unosi się aromat serka i czosnku a do tego bułeczka przypieczona w piekarniku. PYCHA !!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna218

    styczeń -sałatka jarzynowa luty-pączki z marmoladą marzec - kapuśniak kwiecień -jajka w majonezie maj - bigos z młodej kapusty czerwiec - biszkopt z truskawkami lipiec- ciasto z rabarbarem sierpień - karkówka z grilla wrzesień - kotleciki rybne pażdziernik- na osłodę ciasto zebra listopad- groch z kapustą grudzień karp w galarecie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    Kwiecień plecień bo przeplata trochę zimy trochę lata. W związku ze starym przysłowiem proponuję kaczkę w pomarańczach. Mięsko doda trochę siły na czas przesilenia, a pomarańcze mają dać orzeźwienie przypominając, że już za pasem koniec wiosny i początek ciepłego lata. Te dwa smaki komponują się znakomicie. Polecam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ja proponuję MARZEC miesiąc kojarzący się z Dniem Kobiet i licznymi popularnymi imieninami a w marcu sałatkę wiosenną,pachnącą jak powiew wiosny - przepis w mojej księdze.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    Kwiecień- Babki, Mazurki, Serniki i Makowce, to tradycyjne wypieki Wielkanocne. Bez nich nie będzie udanych świąt! Atrakcyjne, smakowite i najchętniej stawiane na świątecznym stole ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Kwiecień- Żur na wędzonce z jajkiem.Uwielbiam zapach gotowanej wędzonki na żur unoszący się po mieszkaniu .Czuje sie wtedy święta przygotowując pyszne zakąski z jajek i szynki a na deser parzona babka.Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    Czerwiec-pyszne ciasta z truskawkami,malinami,zimne koktajle oraz grillowanie w ogrodzie a do tego pyszne nalewki i dużo zadowolonych gości.
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    grudzień- piernik- zapach cynamonu i goździków, które dodaję do piernika zawsze kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, aromat piernikowy to zapach domu rodzinnego i mama uwielbiająca cynamon. Jej już nie ma, ale zawsze kiedy piekę piernik, nie tylko na Boże Narodzenie, wracają zapachy tamtych chwil
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Paula12

    Lipiec- pyszna beza z kremem na bazie mascarpone z dużą ilością owoców: truskawek, malin i pozeczek i posypane wiórkami z czekolady.
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    Wrzesień- aby osłodzić dzieciom powrót do szkoły pieczemy pyszne ciasta i ciasteczka, zajadamy się winogronami spacerując wśród kolorowych liści i łapiemy ostatnie promienie słońca grillując z przyjaciółmi
  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    A ja uwielbiam maj- piękny słoneczny miesiąc, w którym pomału wszystko budzi się do życia, można obdarować mamę prezentem z okazji Dnia Matki i rozpocząć grillowanie w niedzielne wieczory. To też prawie że miesiąc zakochanych nastolatków wałęsających się po szkole po parku, u których miłość widać już z daleka. To też miesiąc matur... które czekają mnie w tym roku. W maju można zjeść pyszny deser z truskawkami albo poziomkami. Można wziąć bitą śmietanę i zmiksować z owocami, to jest naprawdę przepyszne. Dodatkowo można zrobić gofry z bitą śmietaną i truskawkami. Jest wiele pysznych przepisów do których można użyć truskawek, poziomek i jagód które już rosną końcem maja :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Wybieram grudzień - kojarzy mi sie z tortami i rodziną. Wiadomo w grudniu święta obowiązkowo w gronie najbliższych (Wigilia) a końcem roku \"objazdówka\" po dalszej rodzinie, tak już u mnie tradycyjnie :) A torty? Cały grudzień to u mnie imieniny, urodziny lub jakieś rocznice w rodzinie. I tak już od jakiegoś czasu na każdy taki nasz \"zlot\" pieke torty. Co roku inne, co roku coraz ładniej ubrane i bardziej dopracowane.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ja wybrałam kwiecień;) Dla mnie to cudowny miesiąc związany z przyrodą budzącą się do życia po mroźnej zimie, pojawiającymi się powolutku nowalijkami na bazarze, pierwszymi wiosennymi pracami w ogrodzie.... Potrawą która kojarzy mi się z tym miesiącem jest zupa koperkowa, którą przyrządzać nauczyła mnie babcia.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renata/renia577

    Grudzień-makowiec,pierogi,uszka z czerwonym barszczykiem,bigos,ryba po grecku.Mnóstwo pyszności.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pażdziernik-dynia.Pyszne rozgrzewające zupy,dynia marynowana na ostro i na słodko,pyszne ciasta dyniowe a może dyniowe spagetti.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina6

    Grudzień- święta i Wigilia no i 12 potraw a w tym mój ulubiony Karp
  • 0
    original
    Opublikowano

    magical66

    L I P I E C---kojarzy mi się z kwitnięciem lip,ich wspaniały zapach wabi pszczoły ,ktore pracowicie zbierają lipowy nektar -herbatka rozgrzewająca z miodem przepis w mojej księdze.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    Styczeń-polędwiczki wieprzowe,Luty- nalewka z aronii lub pigwy na długie zimowe wieczory,marzec- mazurki,baby,kwiecień- grillowanie czas zacząć a więc karkówka,jakaś rybka i do tego pyszny sos czosnkowy ,czerwiec- sałatki z kurczakiem lub feta,Lipiec- ogórki małosolne do tego młode ziemniaczki..,Sierpień-papryka faszerowana,zapiekane warzywa Wrzesień- grzybki pod każdą postacią,Pażdziernik- Listopad- tort czekoladowy Grudzień-pienikczki,makowiec,kapr smażony i sledzik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Październik- dzień coraz krótszy,robi się ponuro, szaro i smutno... Jest na to jeden, pyszny, optymistyczny, pomarańczowy sposób- DYNIA. Zaczynając od sałatek dyniowych, które przypomną nam słoneczne lato, poprzez przepyszne placuszki dyniowe i te na słodko, słono i na ostro, dochodzimy do moich ulubionych zup-kremów, rozgrzewających, aromatycznych, by zakończyć słodkim optymistycznym akcentem- dyniowym ciastem korzennym, przypominającym piernik- dzięki czemu przypomina nam zbliżające się Święta...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    nixi

    sierpień - mój ukochany miesiąc w roku i to nie tylko z powodu tego, że wtedy mam urodziny, kojarzy mi się z popołudniową mrożoną kawą pitą z bratem w ogrodzie, obiadem ze świeżych warzyw i grillowanym mięsem, a szczególnie z ukochanym daniem letnich wieczornych kolacji robionym przez mojego tatę - pyszna pieczonką z młodych ziemniaków, kapusty, kiełbasy i innych pyszności, zwaną \"garnkiem\" duszoną na ogniu z ogniska, której zapach unosi się dookoła domu na długo nim będzie gotowa. Czasami jeszcze skuszę się na ziemniaki z ogniska, które są zapowiedzią nadchodzącej złotej jesieni :)))
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    Marzec bo w marcu jak w garncu i dla tego barszcz z suszonych grzybów biały serek z świeżym szczypiorkiem wyhodowanym przez siebie w doniczce przetwory ze spiżarni aby zrobić miejsce na nowe zapasy jst to zazwyszaj czas postu więc śledzik pod każdą postacią
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    anexa

    LIPIEC....lato, upał i ....lody owocowe własnej roboty....malinowe, poziomkowe, truskawkowe.... a także desery z bitą śmietaną z mnóstwem owoców, w których chowa się cudowny smak lata.....a na wieczór pachnący placek drożdżowy z borówkami i posypką, bądź rabarbarem....i szklanka zimnego mleka. Lato....smaki zamknięte w naturze!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karina6

    Maj... kanapki z nowalijek :) Świeży szczypiorek, sałata, rzodkiewka prosto z przydomowego ogródka. Do tego chrupkie pieczywo, żółty ser i szyneczka. mniam :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agata49

    styczeń- rozgrzewająca zupa serowa I CZOSNKOWE grzanki , pycha!!!!
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    GRUDZIEŃ: Jak dla mnie to piękny miesiąc, kojarzy mi się z przepysznym i pachnącym jedzeniem świątecznym , choinką pachnącą lasem ..i z masa prezentów, a głównie z gotowaniem , zapachem pierogów , bigosu i ryby ..hmm.. mniamm. Stołem ze sztywnym obrusem i przemiłą atmosferą rodzinną.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikan

    Grudzień - Barszcz z uszkami bo to musi byc:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    KWIECIEŃ i mamy Tłusty Czwartek - Ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami zrobione przez moją mamę :-) - pychotka
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    Grudzień- na mroźny grudzień idealny grzaniec lub grzane piwko
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    edyta18-20

    Styczeń- w styczniu mam urodzinki więc ten miesiąc kojarzy mi się z domowym tortem zrobionym przez moją mamusię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    lipiec- sezon malin i czas na robienie owocowych sorbetów:) oraz sok naturalny warto zrobić który przyda sie w zimie do herbatki i różnych deserów:) owoce malin do sałatek owocowych:) pycha!!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    arletta

    maj-sok z kwiatów czarnego bzu.niezawodny-zwłaszcza zimą.a jaki zapach!!!???(nie mylić z sokiem z owoców)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Wybieram grudzień- chyba nie ma w całym roku innego miesiąca, który tak bardzo kojarzyłby się z jedzeniem i obfitował w taką ilość potraw. Wigilijny festiwal smaków postnych a potem pierwszy i drugi dzień świat- mięsiwa. Grudzień dostarcza nam wrażeń kulinarnych, które muszą wystarczyć na cały rok- karp smażony,karp w galarecie, kutia, kluski z makiem, kapusta z grochem, pieczona gęś...tyle potraw praktycznie jadanych tylko raz w roku.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    Sierpień - ogniska i wspaniały smak pieczonek z młodych świeżutkich warzyw
  • 0
    original
    Opublikowano

    kiziolek201

    Lipiec- kaszanka, kiełbaska, karkówka, mięska i wędliny z grilla. Zawsze w tym miesiącu mam urlop i bardzo często grillujemy,uwielbiam grillowanie z rodzinką.
  • 0
    black
    Opublikowano

    Katjen27

    Lipiec - sezon grillowy w pełni. Skąd wiem ? Sąsiedzi dymią grillując i grillują dymiąc, że hej ! :) A ja wynoszę na ogródek przedłużacz i grill elektryczny, a co :) Szaszłyki z grilla elektrycznego na świeżym powietrzu - to jest to, co z lipcem kojarzy mi się najintensywniej. Pieczarki, papryka czerwona i żółta, cebula i wcześniej zamarynowane kawałeczki kurczaka - to wszystko elegancko nadziane na drewniane patyczki. Do tego surówka (z sałaty lodowej, pomodorrrów, ogórków, papryki czerwonej, sera żółtego, prażonych pestek słonecznika i dyni oraz odpowiedniego sosu), tudzież różne dipy (ja uwielbiam czosnkowy) i mamy raj dla naszych kubków smakowych :]
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Paulina63

    Lipiec-swojskie młode ziemniaczki i do tego swojskie zsiadłe mleko.Pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Wybieram LUTY bo to miesiąc zakochanych – chodź za oknem mroźno, pełno gorących serduszek i słodyczy, a w ten dzień sobie, każdy dużo miłości życzy. Czekoladki, truskaweczki oraz bita śmietana na nas rozgrzewająco działa. Babeczki, ciasteczka, afrodyzjaki, bo to są właśnie Lutowe smaki .
  • 0
    original
    Opublikowano

    kakiaa

    Maj - zieleń, nowalijki, wiosna w pełni - sałatka z rukoli, liści młodego mlecza, pokrzywy, szczawiu, szpinaku oraz sałaty, do tego kiełki słonecznika i pokrojona na plasterki rzodkiewka, a wszystko polane sosem z jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżych ziół: koperku, tymianku, bazylii i szczypiorku. Plus trochę soli, pieprzu i soku z cytryny - smacznego! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    Ja polecam na maj barszcz z botwinki, posypany dużą ilością koperku.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    picek

    Na listopad nie ma nic lepszego jak szarlotka na gorąco z prawdziwą bitą śmietaną. Najlepsza szarlotka powstaje z szarej lub złotej renety. Kiedy jabłka połączymy z cynamonem, powstaje prawdziwie jesienny smak i zapach. Najlepszy sposób na jesień!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amif

    MAJ - sałątka z nowalijek, pierwsze zielone sałaty, pęczki rzodkiewek pojawiają sie na placach targowych, taka sałatka z delikatnym dressingiem,mmm pychotka!
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Wrzesien, pachnie ziemniaczkami w popiele, dym unoszacy sie na polach drazni nasze zmysly i zawsze kojarzy mi sie z ogniskiem, kielbaskami na kijach, no i te ziemniaczki .......istne cudo !!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kacpereczekw

    Styczeń-Rozgrzewające herbaty Luty-Rybki Marzec-Ciasta Kwiecień-Jajka Maj-Zupy Czerwiec-Lody Lipiec-Naleśniki Sierpień-Sery Wrzesień-Pierogi Październik-Sałatki Listopad-Mięso Grudzień-Grzyby
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Myszka75

    Październik: zbieranie grzybów - jest to wspaniały pretekst do spędzenia słonecznych, jesiennych dni w lesie. Przy okazji oddychamy świeżym powietrzem, a po powrocie - zjadamy sos grzybowy zrobiony z własnoręcznie nazbieranych, świeżych grzybów.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    Grudzień - zapach piernika i pomarańczy ozdobionymi goździkamiprzypomina o nadchodzących najpięknieszych Świętach Bożego Narodzenia. W ciągu kilku dni można oddać się kulinarnym rozkoszom - czerwony barszczyk, karpik, pierogi z kapustą i grzybami, mazurek marcepanowy, ciasteczka cynamonowe - aż trudno o tym zapomnieć...
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    listopad - goracy talerz kapusniaczku na rozgrzanie, pulpeciki w sosie pietruszkowym na drugie i lody z kawa na deser zeby sie zahartowac....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna158

    Maj - Szaszłyk na grillu powoli się dusi, cebulka, mięso i słonina zapachem swym kusi. Na patyczku skarby są nadziewane, po to by później z przyjemnością były grillowane
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    lipiec-truskawki,jagody,maliny,pyszne ciasta,koktajle,dżemy,soki same pyszności!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    czerwiec: zielone szparagi z masełkiem i bułką tartą z dodatkiem młodych ziemniaczków z ziołami z ogrodu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    WYBIERAM GRUDZIEŃ – 12 – TY MIESIĄC W ROKU, 12 TO MAGICZNA LICZBA … 12 POKOLEŃ IZRAELA 12 PRAC HERAKLESA 12 APOSTOŁÓW A W KOŃCU 12 POTRAW NA WIGILIJNYM STOLE; STOLE, NA KTÓRYM JEST ZESTAW OBIADOWY NA 12 OSÓB ORAZ 12 WYŚMIENITYCH DAŃ: 1 - WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI 2 - KARP 3 - KAPUSTA Z GRZYBAMI 4 - PIEROGI Z KAPUSTĄ 5 - KOMPOT Z SUSZU 6 - GOŁĄBKI 7 - KUTIA 8 - PASZTECIKI Z GRZYBAMI 9 - RYBA PO GRECKU 10 - ŚLEDZIE 11 - KLUSKI Z MAKIEM 12 - PIERNIK KORZENNY GRUDZIEŃ TO MIESIĄC MAGII, CUDÓW, MIESIĄC MAGICZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, ŚWIĄT SPĘDZONYCH PRZY STOLE, NA KTÓRYM JUŻ PIERWSZEGO DNIA GOŚCI 12 WIGILIJNYCH, WYŚMIENITYCH, APETYCZNYCH POTRAW.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta68

    Wrzesień- orzechy włoskie z bananami- szybki deserek, który powoduje uśmiech na twarzy.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    accee

    MAJ – MAJ ! MAJ !! MAJ – jak MAJ(ÓW)OWA sałatka piknikowa !!! Filet z kurczaka, jogurt naturalny, masło (łyżeczka), ząbek czosnku, ogórek, pomidor, sałata, kiełki – garść, chleb tostowy, świeże zioła, chilli, pieprz ziołowy i czarny, sól, olej. Fileta kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Kromki chleba smarujemy rozgniecionym i wymieszanym z masłem czosnkiem, po czym opiekamy w tosterze. Sałatę rwiemy na drobno, ogórki kroimy w plastry, pomidora w ósemki. Warzywa łączymy, dodajemy zioła, kiełki. Jogurt mieszamy z chilli oraz pieprzem. Na przygotowanego tosta układamy warzywa, kurczaka, polewamy sosem. MAJÓWKOWA SALATKA PALCE LIZAĆ. MAJ JAK MAJ(ÓWKA) !!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    IlajEM

    LISTOPAD - ŚWIĘTO PIECZONEGO INDYKA - TZW. ŚWIĘTO DZIEŃKCZYNIENIA
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Czerwiec - torcik truskawkowy, który mama przygotowywała na moje urodziny, a teraz ja taki sam zawsze w czerwcu robię mojemu synkowi. Te niezastąpione przepyszne truskawki przypominają mi dzieciństwo. Sos grzybowy z pierwszych uzbieranych w tym miesiacu grzybków, ech napływają wspomnienia gdy z bratem w dzieciństwie od świtu w gaszczu liści wypatrywaliśmy brązowych kapeluszy.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Styczeń...krótkodzienny, mroźny, śnieżny i poświąteczny. Na stole pierniki, których korzenny aromat unosi się w powietrzu razem ze świątecznymi wspomnieniami, na piecu, w którym pali się ogień, garuje ciasto drożdżowe, będzie pyszne, bo ze słodkimi jabłkami, które sama zebrałam jesienną porą z mojego sadu, z ich smakiem i zapachem zatrzymanym w słoikach kompotu, kuchnia przepełniona zapachem bigosu, gotowanego z własnoręcznie wyszukanymi w lesie grzybkami, zebranymi kilka miesięcy wcześniej, aby w czasie zimowej posuchy móc z nich korzystać, masa przetworów co i rusz wyciąganych ze spiżarni (dżemów, przecierów, soków), by choć na chwilę przywołać wspomnienia słońca i w tych wspomnieniach zasmakować, na stole gotowy grzaniec z pomarańczą i cynamonem...robi się cieplej i przyjemniej... :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kotlet

    Lipiec - środek gorącego lata, po upalnym, pracowitym południu na obiadek ziemniaczki ze schłodzonym zsiadłym mlekiem, coś treściwego a zarazem coś dla ochłody.
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dlaczego moje zgłoszenie na konkurs nie może być przyjęte, bo ukazuje się komenda-formularz zawiera błędy ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Miesiąc Styczeń. Choć, to pora zimowa i przyroda nie budzi się jeszcze do życia, a więc nie mamy w swoich sadach i ogrodach świeżych owoców i warzyw, to nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo przezorny jest zawsze ubezpieczony. Ja od wczesnego lata do późnej jesieni, tak jak przysłowiowy niedźwiedź przygotowuję się do zimy i tym samym gromadzę i przetwarzam, czyli mrożę i wekuję wszystkie mi lubiane owoce i warzywa, by potem je wykorzystać w daniach które przygotowuję codziennie mojej rodzinie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Otwieram buraki tarte na barszcz ukraiński, przecier pomidorowy do zupy pomidorowej, swojską kapustę kiszoną do surówki, fasolę szparagową do drugiego dania, rozmrażam ogórki pokrojone w plastry na mizerię i różne zamrożone owoce na sorbety. Mam w swojej spiżarni bogaty zapas kompotów i soków z różnych owoców, tj. : truskawek, wiśni, porzeczek, jagód, które wykorzystuję do koktajli i pod galaretkę do różnych ciast. Życzę wszystkim smacznego gotowania i pieczenia w tym kończącym się zimowym miesiącu Styczniu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Drogi Doradco smaku, musiałam moje zgłoszenie na konkurs rozdzielić na 2 części, bo w 1 kawałku nie wchodziło, a nie było przekroczenia ilości znaków.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Moje danie podaję w marcu gulasz wieprzowy w wielkim garncu :) On cię rozgrzeje kiedy zmarzniesz, nasyci jak wszystko zagarniesz:) A gdy cieplej zrobi się czasem I tak miejsce znajdziesz za pasem. W urodziny gości mam wiele Więc gulasz jest mym przyjacielem!! Więc krótko - marzec = urodziny= goście = jedzenie = gulasz :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ulcik

    Koniec Maja kojarzy mi się ze szparagami, które główki pokazują tuż nad ziemią w moim ogródku. Szparagi obrane i przypieczone w piekarniku z oliwą, pieprzem i odrobiną soli. Boski smak.
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Grudzień to intensywny zapach przypraw korzennych i piernika:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    dorothy

    SIERPIEŃ - złote kłosy zboża kołyszące się leniwie pod błękitnym niebem. Oczami wyobraźni widzę dorodny bochenek chleba. Z chrupiącą skórką, jeszcze cieplutki. Mniam mniam!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kikunek

    WRZESIEŃ - pięknie fioletowo szumią wrzosy, czasami plącze się gdzieś zbłąkane babie lato, bogactwo grzybów wprost oszołamia. To czas na przetwory z nimi w roli głównej. Mam jak co roku zostawi trochę suszonych - jak znalazł będą na Wigilię.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa1982

    Dla mnie nieporównywalnie lipiec kojarzy się z dojrzewającymi jagodami i zabawą przy ich zbieraniu. Nie ma nic lepszego niz świeży koktail z jagodami lub pierogi. Ach.. byle do lipca.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja38

    listopad:grzaniec,dobre na zimne i chłodne dni.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    Czerwiec- zapachu i smaku swieżych truskawek pzydomowego ogrodu nie da sie porównać z niczym innym na swiecie....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia1007

    Styczeń- ciepły grzaniec z goździkami, placki po zbójnicku, oscypki prosto z Zakopanego! Luty- pączki, faworki i wszystko co kojarzy się z Tłustym Czwartkiem Marzec-kopytka (kluski leniwe), knedle ze śliwkami Kwiecień- Wielkanocne potrawy- mazurki, jaja w każdej postaci (najlepiej nadziewane pieczarkami), kanapki z rzeżuchą, twarożki ze szczypiorkiem i rzodkiewką Maj- pieczonki (pieczone ziemniaki z warzywami i mięskiem prosto na działce) razem z grillowana kiełbaską, karkówką, pysznymi mięsno- warzywnymi szaszłyczkami i piwkiem, świeże kanapki z sałatą, pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką Czerwiec- czereśnie, moje ukochane prosto z drzewa zjadane! :) wszystko to, co kojarzy się z letnimi owocami-truskawkami, malinami... czyli same owoce, koktajle, naleśniki z owocami, ciasta owocowe z galaretką, świeża botwinka Lipiec- jagodowe naleśniki, leczo, pieczone cukinie, gotowany bób, robimy przetwory z owoców i warzyw, np ogórków
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia1007

    Sierpień- jajecznica z grzybów, grzybowa, kotlety z boczniaków i wszystko to, co z grzybów można zrobić, knedle ze świeżymi śliwkami, gotowana fasolka szparagowa z zasmażką Wrzesień- pieczone ziemniaki prosto z ogniska z kiełbasą, gołąbki ze świeżej kapusty z sosem pomidorowym mojej mamy, pychotka! Październik- winko z zebranych winogron z własnego ogródka, zupa z dyni, ciasto z dyni, marchewkowe ciasto, pieczone jabłka z cynamonem Listopad- domowe nalewki popijane wieczorami przy db. książce lub jakaś pyszna kawa, np cynamonowa, bananowa, do tego pyszne czekoladowe i bardzo kaloryczne ciasto by umilić te szare dni..:) Grudzień- wszystkie te potrawy, które kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia- smażony karp, kapusta z grzybami, kutia, barszcz czerwony z uszkami, makowce, aromatyczne pierniki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    alsebtom

    Czerwiec. To nie tylko truskawki i czereśnie. To także dzień dziecka. Wskazany byłby tu przepis na babeczki, kolorowe ciasteczka, kanapeczki w kształcie zwierząt. W każdym razie coś wesołego i kolorowego, co się spodoba dzieciom. Tak to widzę :)

Dodaj komentarz