Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl styczniowy: Propozycje na zimowe dni… rozgrzewające zupy i dania jednogarnkowe

 

Nic tak nie poprawi nam humoru, jak pyszna rozgrzewająca zupa, którą łatwo i szybko można przygotować po ciężkim dniu pracy. A wykorzystując warzywa o żywych kolorach - jak marchewka, dynia, czy brokuły - możemy przygotować wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam ciepłe i słoneczne lato.

 

Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

 

1


Składniki dla 4 osób:

¼ obranej i oczyszczonej dyni

1 obrana marchew

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

400 ml bulionu warzywnego Kucharek

200 ml mleka kokosowego

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml soku pomarańczowego

1 łyżeczka pasty sambal oelek

2 łyżki prażonych pestek dyni

Kilka gałązek świeżej kolendry

1 łyżka oleju z pestek dyni

Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.

Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i  skropić olejem z pestek dyni.

 

 

Komentarze

  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    ciekawy przepis, ale niewiem co to jest pasta sambal oelek ? prosze o wyjasnienie
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    A u mnie dzisiaj była dynia pieczona z cebulą i czosnkiem. A sambal oelek (czyt. ulek) to bardzo ostry sos (pasta) z chili, w którym są wyczuwalne kawałki papryczek i pestki. Mocna rzecz...
  • 0
    original
    Opublikowano

    teresa18

    mieszkam w małej miejscowości i o niektórych rzeczach mogę tylko pomarzyć
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Borgio, dziekuje, ta pasta przypomina mi harrise

Dodaj komentarz