Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_68794173_s

Sól smakowa... pomysł na ten sezon!

Oto propozycja zachęcająca do odkrycia nowych kulinarnych terytoriów. Przygotujcie samodzielnie sól smakową, która przyda się do codziennego i niecodziennego przyprawiania potraw. Jedną z okazji, by ją wykorzystać, jest sezon grillowy.  Jako zachętę przedstawiam inspirujące przepisy od Roberta Sowy, który pokaże, jak z kilku zaledwie składników przygotować aromatyczną sól, która wzbogaci smak potraw.

Wielką zaletą soli smakowej jest to, że jej przygotowanie jest niezwykle proste. Jeśli sami dobieramy składniki, możemy pokusić się o całkiem zaskakujące, a nawet egzotyczne połączenia. Warto też skorzystać z gotowych pomysłów, które mogą być dla nas inspiracją do stworzenia własnej soli smakowej. Robert Sowa przygotował dla Was cztery przepisy na sole smakowe, które znakomicie sprawdzą się jako dodatek zarówno do codziennych, jak i wykwintnych dań, a przy okazji są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!

Bez soli nie ma smaku

Sól to podstawowa przyprawa do wszelkiego rodzaju dań. Cenimy ją od stuleci nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także konserwujące. Dzięki soli możemy zachować świeżość wielu potraw, które w przeciwnym razie mogłyby się psuć. Sól ma też ciekawe właściwości, które czasem mogą okazać się bardzo przydatne; na przykład jeśli chcemy, by skorupki jajek nie pękały w czasie gotowania, możemy dodać do wody szczyptę soli. Ostatnio coraz popularniejsze stają się sole smakowe. Połączenie słoności z dodatkowym aromatem daje często naprawdę znakomity efekt. To, na jaki wariant smakowy się zdecydujemy, zależy głównie od tego, jakie danie chcemy doprawić.

 

Sól na grillu? Koniecznie!

Jednym z możliwych zastosowań soli smakowej są potrawy z grilla. Na przykład do mięsa wieprzowego z grilla znakomicie pasuje sól morska z pietruszką, pieprzem, cebulą  i czosnkiem. Z kolei sól z dodatkiem pomarańczy czy cytryny jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale także orzeźwiająca.

Sól morska z pomarańczą, cynamonem i miętą 

1 szklanka Soli morskiej Prymat 
2 łyżki suszonej mięty
1 łyżka suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczy 
1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat

Przygotowanie: Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy wedle własnego gustu i zamykamy w słoiku. Pasuje idealnie do dań z mięs białych lub ryb i owoców morza. 
 
Sól morska z cytryną, tymiankiem i chili 

1 szklanka Soli morskiej Prymat 
2 łyżki Tymianku suszonego Prymat 
1 łyżka suszonej papryczki chili pieprzu cayenne Prymat 
2 łyżki suszonej lub kandyzowanej skórki cytryny 

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy  i zamykamy w słoiku. 
 
Sól morska do mięs z pietruszką, pieprzem, cebulą  i czosnkiem  

1 szklanka Soli morskiej Prymat 
2 łyżki Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat 
2 łyżki Cebuli suszonej Prymat 
2 łyżki Czosnku suszonego Prymat 
2 łyżki Natki pietruszki suszonej Prymat 

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zamykamy w słoiku. To idealny dodatek do mięs, zwłaszcza wołowiny i  wieprzowiny.

Sól morska z czosnkiem, rozmarynem, oregano i chili 

1 szklanka Soli morskiej Prymat 
2 łyżki Czosnku suszonego Prymat
1 łyżka suszonej posiekanej ostrej papryczki 
1 łyżka Rozmarynu suszonego Prymat 
1 łyżka Oregano suszonego Prymat 

Przygotowanie: Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i  zamykamy w słoiku. Idealnie pasuje do mięsa jagnięcego, koźliny i baraniny.

  Fotolia_97538958_S

 

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jan_mag

    Bardzo ciekawy artykuł :)
  • 0
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Bardzo fajne pomysły na wzbogacenie smaku solonych dań :)

Dodaj komentarz