Sezon grillowy w pełni, pogoda dopisuje, zatem można grillować na całego. Chciałem polecić Wam przepisy na jedne z najpopularniejszych potraw grillowych – szaszłyki. 4 zupełnie nowe przepisy przygotował dla Was Robert Sowa. Ich zaletą z jednej strony jest prostota i niewielki nakład pracy potrzebnej, by przygotować danie, z drugiej natomiast jego doskonały smak i oryginalność.
Pomysłowe szaszłyki
Tę szybką przekąskę, a w zależności od rozmiaru nawet pełnowartościowe danie, przygotowuje się zawsze w bardzo szybki sposób. Dodatkowych atutem jest dowolność w wyborze składników – szaszłyki przygotować można nawet z tego, co mamy aktualnie pod ręką. Bardzo wiele zależy od marynaty, dzięki której uzyskamy maksimum smaku. To właśnie niebanalną marynatą opartą na ulubionych przyprawach zdobywamy serca i żołądki biesiadników. Dobrze jest „potrzymać” w marynacie kawałki mięsne przynajmniej przez dwie godziny, jednak najlepiej, jeśli trwa to przez całą noc. Wówczas mięso smakuje najlepiej.
Robert Sowa przygotował dla Was cztery wyjątkowe przepisy, dzięki którym możecie być pewni, że wszystko się uda, a całość będzie smakowała wspaniale. Przydadzą się na każdym grillu, wypróbujcie koniecznie.
Szaszłyki bałkańskie z jagnięciny
Składniki:
½ kg mielonej jagnięciny
2 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat
1 łyżka Kminu rzymskiego mielonego Prymat
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
1 posiekana w kostkę cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
4 patyczki drewniane do szaszłyków
Sos:
½ szklanki oliwy
1 posiekany pęczek kolendry
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Do smaku: Sól morska i Pieprz czarny w młynkach Prymat
Sposób przygotowania:
W dużej misce łączymy: oliwę, sos sojowy, musztardę, cebulę, kmin rzymski, przyprawę kebab-gyros, dokładnie mieszamy, dodajemy mięso i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie na patyczki namoczone w zimnej wodzie nakłuwamy mięso wcześniej podzielone na cztery części. Mięso rozkładamy równomiernie na patyczku, mocząc cały czas palce w zimnej wodzie. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy z każdej strony na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu miksujemy mikserem i doprawiamy do smaku. Grillowane szaszłyki z jagnięciny przed podaniem polewamy sosem kolendrowym.
Polędwiczki z kurczaka w stylu tandoori
Składniki:
½ kg polędwiczek z kurczaka
Marynata:
100 ml gęstego jogurtu
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka Kurkumy mielonej Prymat
1 łyżeczka Przyprawy curry Prymat
2 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka Kminu rzymskiego Prymat
1 łyżeczka Czosnku suszonego Prymat
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Prymat
Do smaku: Sól morska, Chili pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Umyte i osuszone polędwiczki wkładamy do marynaty , przykrywamy folią i marynujemy około 2 godzin. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy na tackach aluminiowych z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z grillowanymi warzywami lub owocami.
Krewetki z młodymi ziemniakami
8 oczyszczonych krewetek 16/20 Black Tiger
6 kawałków białej cebuli
6 plasterków pikantnej kiełbasy chorizo
3 pokrojone na połówki małe ziemniaczki ugotowane na półtwardo
2 patyczki do szaszłyków
Marynata:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka Musztardy miodowej Prymat
1 łyżka soku z cytryny
1 posiekany pęczek bazylii
½ łyżeczki Papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat
Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz cytrynowy Prymat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. W marynacie umieszczamy krewetki, ziemniaki , cebulę, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Tak przygotowane produkty nadziewamy na patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie w dowolnej kolejności, ale polecamy, aby chorizo było blisko ziemniaków.
Szaszłyk z sera koziego i buraczków - wegetariański
2 małe roladki z sera koziego
2 średnie upieczone buraczki (upieczone w folii aluminiowej w temp. 180 st. C przez godzinę)
2 łyżki konfitury figowej
2 patyczki do szaszłyków
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka posiekanych prażonych orzeszków laskowych
1 łyżka soku z cytryny
1 posiekany mały pęczek pietruszki
Do smaku: Przyprawa do grzanego wina i piwa, Sól morska w młynku, Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. Buraczki obieramy, kroimy na cząstki i delikatnie oprószamy przyprawą do grzanego piwa. Roladki sera kroimy na grube plastry. Ser i buraczki nadziewamy na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków i grillujemy na tackach aluminiowych z każdej strony, aż ser będzie złocisty. przed podaniem skrapiamy sosem i podajemy z konfiturą.
A oto Wasze propozycje szaszłyków. Na pewno smakują rewelacyjnie!
Pikantne szaszłyki |
|
Szaszłyki warzywne w marynacie limonkowo-ziołowej |
|
Szaszłyki po myśliwsku z kurczaka i papryki |
Dwusmakowe szaszłyki drobiowe |
|
Ryż curry z egzotycznymi szaszłykami |
|
Szaszłyki z łososia z ajwarem |