Aktualności Doradcy Smaku

113

Doradca Smaku express: Pancakesy z wanilią, odc. 11

 

Pancakesy to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Robert Sowa tym razem zdradzi nam jak przygotować idealne ciasto na te amerykańskie naleśniki, które podbiły cały świat.

 

Można przygotować je na śniadanie lub na obiad – są pyszne, słodkie, a na dodatek z truskawkami, których jest teraz mnóstwo. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Jeśli tak jak teraz mamy do dyspozycji pachnące latem truskawki, to możemy je doprawić rozmarynem – dzięki niemu całość nabierze niezwykle aromatycznego, lekko ostrego i sosnowego zapachu. Pancakesy „nie byłyby sobą”, gdybyśmy nie ułożyli je w formie wieży i polali sosem klonowym. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

 

 

Składniki:
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka wiejskie
½ szklanki śmietany 30%
1 szklanka mleka
1 szklanka borówki amerykańskiej
200 g truskawek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Do smaku: Sól morska, Rozmaryn suszony, Cukier z prawdziwą wanilią Prymat

Do dekoracji: świeża mięta

 

Przepis znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    pyszny obiad czy śniadanie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    ślicznie wygląda :) aż zamarzyłam o tak uroczym śniadaniu :)

Dodaj komentarz