Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia

To niezastąpiony dodatek do produkcji wędlin oraz duszonych i pieczonych mięs. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i warzywami.  Doskonale komponuje z tymiankiem, szałwią i rozmarynem.

 

Majeranek jest idealnym dodatkiem do pieczonego schabu, pieczeni baraniej, wołowej, wieprzowej, tłustego drobiu i gęsi. Nada też smak farszom mięsnym i pasztetom.

 

Przed użyciem polecam rozetrzeć majeranek w dłoniach, dzięki czemu wydobędziemy z niego smak i aromat.

 

Warto również podkreślić działania zdrowotne majeranku. Jest on skuteczny w leczeniu chorób układu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. Herbatka z majeranku ma właściwości uspokajające, a napar stosuje się przy zgadze i nadkwasocie.

 

 I jeszcze jedna ważna wskazówka - w diecie bezsolnej majeranek może z powodzeniem zastąpić sól.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ha! Nie wiedziałam o możliwości zastąpienia soli majerankiem. Człowiek cale życie się uczy... No i fajnie - w razie czego będę wiedziała już.
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    To, jedno z moich ulubionych ziol

Dodaj komentarz