Aktualności Doradcy Smaku

teo_ksiazka

Filozofia smaku - nowa książka Teo Vafidisa już w sprzedaży!

Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, wytrawne wina… Teo Vafidis w książce „Filozofia smaku” zabiera czytelników w kulinarną wyprawę po najwspanialszych zakątkach Grecji.

Jeśli kochacie Grecję i jej kuchnię to koniecznie musicie mieć tę książkę. Już od 10 maja jest dostępna w sprzedaży. 

Teo Vafidis z pochodzenia jest Grekiem, ale z wyboru Polakiem. Od wielu lat ambasador greckiej kultury i kuchni, którą przybliża w wielu programach telewizyjnych. Teraz w książce „Filozofia smaku” wspomina, że zamiłowanie do gotowania zaszczepiła w nim babcia jeszcze w dzieciństwie. Opowiada także o swoich początkach w zawodzie oraz miłości do Małgorzaty, dla której przeprowadził się do Polski. Teo Vafidis prowadzi czytelników także przez najważniejsze miejsca w Grecji, śladami kultury, tradycji i smaków, prezentując ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w swoim domu.

Najważniejszą część książki stanowi oczywiście 70 autorskich przepisów Teo Vafidisa. Na przystawkę szef kuchni proponuje bakłażany nadziewane, karczochy z zielonym groszkiem z wyspy Tinos czy starożytną sałatkę z pęczakiem i dressingiem z granatu. Warto spróbować także pirackiej zupy dyniowej czy kremu z cukinii z serem halloumi. Wśród dań mięsnych znalazły się: jagnięcina duszona, gołąbki w liściach winogron z sosem cytrynowym czy królik z wyspy Milos. Nie mogło zabraknąć propozycji z rybami i owocami morza w roli głównej, w tym m.in. makaronu orzo z grillowanymi krewetkami czy ośmiornicy z fenkułem i zielonymi oliwkami z miasta Retimno. Autor prezentuje także dania warzywne, takie jak cukiniowe pulpeciki z wyspy Paros czy suflet na zimno z sera feta z ouzo i pistacjami. Natomiast jako deser doskonale sprawdzą się bougatsa z miasta Seres czy tort z kremem kasztanowym. Dzięki listom niezbędnych składników, opisom przygotowania krok po kroku oraz zdjęciami ilustrującymi efekt końcowy, z przepisami poradzą sobie zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i zaawansowani miłośnicy kuchni greckiej. Wszystkie potrawy powstały przy udziale przypraw Prymat. 

Oto rekomendacje najlepszych szefów kuchni. 

Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię. Cieszę się, że najsłynniejszy Grek w Polsce, a przede wszystkim doskonały szef Teo Vafidis przyczyni się do tego, byśmy częściej sięgali po tzatziki, dolmadiaki, czy moją ulubioną chałwę z pistacjami.Robert Sowa

Od lekkiej kuchni śródziemnomorskiej, przez delikatną jagnięcinę aż po wyborne sery i ryby prosto z Santorini. Różnorodność greckiej kuchni i kultury zebrane na kartach jednej książki to wyzwanie, któremu podołał Teo Vafidis. Rozkoszujcie się smakami Grecji samodzielnie, zanurzając się jednocześnie w jej fantastycznej kulturze.Kurt Scheller

Firma Prymat patronuje "Filozofii smaku" Teo Vafidisa i gorąco poleca Wam tę publikację. 

Kup już teraz "Filozofię smaku" Teo Vafidisa!

 Wydawca: Edipresse Książki. 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Niestety to wszystko smakuje najlepiej na miejscu. W klimatycznej greckiej tawernie, świeżo zrobione, popite domowym winem w miłej atmosferze w trakcie ciepłego wieczoru.
  • 0
    rozsaszin-tengerpart-6
    Opublikowano

    Habibi

    Jasne, że każda kuchnia lokalna najlepiej smakuje na miejscu, w malowniczych okolicznościach przyrody, w pachnącym morzem i kwiatami powietrzu, ogrzanym południowym słońcem... Człowiek jest szczęśliwy, wyluzowany, w doborowym towarzystwie ☺ Ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem "niestety"... Miło sobie w domu przygotować coś smacznego i powspominać podróże ☺
  • 0
    rozsaszin-tengerpart-6
    Opublikowano

    Habibi

    Uwielbiam Teo Vafidisa - pasjami nagrywałam jego programy kulinarne i kulinarne podróże do Grecji w programie "Teo-ria smaku":) Miło byłoby znaleźć tę książkę w nagrodach za punkty :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Habibi, dziękuję za miłą opinię o książce i kuchni Teo Vafidisa. Wezmę ją pod uwagę. Obserwuj serwis i profil, o szczegółach będę informować na bieżąco :)

Dodaj komentarz