Aktualności Doradcy Smaku

9220

3, 2, 1… Czas na grillową majówkę!

Majówka kojarzy nam się z kilkoma dniami wolnego od pracy i obowiązków, oraz przyjemnego spędzenia czasu z bliskimi i przyjaciółmi. Wraz z początkiem pięknego miesiąca maja rozpoczynamy również sezon na grilla!

Podczas majówki chcesz poświęcić jak najwięcej uwagi z przyjaciołom i rodzinie. Zapraszając gości na pierwsze grillowe party, zaplanuj dania tak, abyś mógł spędzić z nimi jak najwięcej czasu. Pamiętaj, że zadowolony gość to również zadowolony gospodarz. Poniżej podam Ci kilka wskazówek, jak szybko i sprawnie przygotować się na domowe barbecue tak, abyś nie zaniedbywał swoich gości. Do dzieła!

1. Zaplanuj dania tak, aby były łatwe, przyjemne i szybkie do przygotowania. 
Na pewno jednym z takich dań jest grillowany kurczak. Jest to mięso, które bardzo szybko jesteśmy w stanie usmażyć. Wystarczy zaledwie kilka minut i gotowe! Kolejnym łatwym i szybkim daniem są wszystkim dobrze znane kiełbaski. Klasa sama w sobie. Nieważne ciemne czy białe, wszyscy je uwielbiają. Jest to taki grillowy must have. Pamiętajmy, że możemy dodać im charakteru, doprawiając je np. papryką słodką. 

Lekkim dodatkiem do naszego barbecue mogą być sałatki. Przy tłustych potrawach są one świeżą 
i dietetyczną odskocznią. Wszystkim dobrze znana jest sałatka grecka. W jej skład wchodzą same świeże i pyszne rzeczy. Sałata, ogórek, ser feta oraz czarne oliwki! Czy to nie jest dietetyczny mix? Zadbaj też o dobór napojów. Oprócz kawy czy herbaty dopilnuj, aby goście mieli coś orzeźwiającego. Jeśli posiadasz sokowirówkę wyciśnij świeży pomarańczowy sok i zachwyć nim swoich gości.

2. Przygotuj wcześniej wszystkie dania. 
Zamarynuj mięsa, aby były gotowe do wyłożenia na ruszt. Użyj gotowych marynat oraz mieszanek grillowych. Dzięki nim unikniesz „przyprawowej” katastrofy, niczego nie przesolisz, ani nie przesadzisz z aromatem. Wszystko będzie smaczne, 
a potrawy będą ekspresowo znikać z talerzy. Pamiętaj, że niektóre produkty, takie jak kurczak czy warzywa nie potrzebują długiego marynowania. Inaczej jest, jednak w wypadku wołowiny, którą najlepiej przygotować dzień wcześniej. Jeśli robisz szaszłyki, nabij je wcześniej na wykałaczki. Nie trać czasu! Robiąc sałatki używaj gotowych sosów Prymat, to przyspieszy Twoją pracę oraz sprawi, że wszystko pójdzie jak z płatka.

3. Nakryj wcześniej do stołu. 
Goście, którzy przyjdą będą widzieć pięknie przystrojone miejsce, które wprowadzą ich w odpowiedni nastrój, a Ty będziesz mógł im ciągle towarzyszyć. Na stole postaw wazon świeżych kwiatów np. tulipanów. To rozbudzi w Twoich gościach wiosenny nastrój. Zadbaj również o odpowiednią muzykę w grillowym klimacie. Kto wie … może barbecue party przerodzi się w dancing?

Przede wszystkim miej dobry humor! Jeśli Ty będziesz w fantastycznym nastroju, również Twoi przyjaciele będą się świetnie bawić, a wszystko będzie im bardziej smakować. Pamiętaj o tym, aby jak najwięcej czasu poświęcić swoim gościom. Powodzenia w przygotowaniach.

 3,2,1... ruszamy z szybkimi przepisami na pierwszego GRILLA w maju :)

A po więcej przepisów i pomocnych porad, jak przygotować się do grilla zapraszam TUTAJ

  szparagi4.[1]  

Grillowane nóżki z pieczonymi ziemniakami

 

Grillowana karkówka w warzywami

 

Grillowane piersi z sałatką grecką

 

  szparagi4.[1]  

Grillowane polędwiczki

 

Tortilla z grillowaną piersią z kurczaka

 

Biała kiełbasa w cieście francuskim

 

 

Komentarze

  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    smacznie! u nas była wczoraj tradycyjna kiełbaska z grilla :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    my niestety jeszcze nie rozpoczęliśmy sezonu grillowego, może weekend bedzie cieply ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    I rozpoczyna się ulubiony sezon w roku :)

Dodaj komentarz