Dziś w kuchni dużo się działo. Na talerzu wylądował pyszny – miękki, mleczny i bardzo aromatyczny schab z dżemem…pomidorowym.
Z czym najczęściej kojarzy nam się schab? Pierwsze skojarzenie to kotlety schabowe lub schab faszerowany śliwką. Dzisiaj Andrzej Polan przygotował tym razem coś nietypowego! Schab mleczny z dżemem… pomidorowym. Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowując coś tak nietypowego na niedzielny obiad, na pewno zaskoczymy swoich gości. Smak mięsa podbije słodki dżem pomidorowy oraz przypieczone ziemniaczki z klarowanym masłem.
Składniki:
1 kg schabu
1 l mleka
200 ml oleju
3 cebule
8 ziemniaków średniej wielkości
3 łyżki masła klarowanego
100 g groszku zielonego (świeżego lub rozmrożonego)
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Kminek mielony, Tymianek suszony, Gałka muszkatołowa mielona, Rozmaryn suszony, Przyprawa do ziemniaków Prymat
Dżem pomidorowy:
1 kg pomidorów
100 g cukru trzcinowego
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka Musztardy delikatesowej Prymat
Do smaku: Sól morska, Goździki całe Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.