Aktualności Doradcy Smaku

ds5_odc30_fot_maciejpiorko-1615

Doradca Smaku VI: Zwariowana tarta z gruszkami i orzechami, odc. 29

Słodko-wytrawna tarta to danie, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Andrzej Polan wykorzystał sprawdzone połączenia smaków i przygotował kruche ciasto z wyjątkowo aromatycznym farszem. O tym przepisie warto sobie przypomnieć, zwłaszcza gdy spodziewamy się bardzo głodnych gości.

 

Kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich? Tego zapewne jeszcze nie próbowaliście! Andrzej Polan znów zaskakuje, dodając do klasycznych przepisów garść własnych pomysłów. A idealnie wypieczone ciasto dopełni farsz, którego smak urzeknie największego niejadka.

 

 

Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
200 g masła                                                          
4 jajka                                    
Do smaku: Tymianek suszony, Sól morska Prymat

Składniki na farsz:
3 ziemniaki gotowane                                                                                        
2 cebule czerwone                                               
4 obrane połówki gruszek                                    
100 ml śmietanki 30%
2 jajka                                                   
50 ml mleka                                                         
100 g sera pleśniowego
3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Rozmaryn suszony, Pieprz biały mielony, Sól morska Prymat
Do dekoracji: truskawki

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz