Aktualności Doradcy Smaku

ds5_odc24_foto_krystianszczesny_0085

Doradca Smaku VI: Królik z babeczkami z purée ziemniaczano-musztardowym, odc. 24

Mięso z królika jest bardzo delikatne i subtelne, dlatego najczęściej przygotowujemy je na wyjątkowe okazje. Dodatkowo możemy je jeść na diecie, bo ma niską zawartość tłuszczu. Królika dusimy w winie i serwujemy z pięknie wyglądającymi babeczkami. To prawdziwy rarytas na naszym stole!

Czy wiesz, że… Pieczarki doskonale komponują się z rozmarynem, który nadaje im „leśny” aromat.

 

 

Składniki:
4 skoki z królika
1/2 l białego półwytrawnego wina
50 g mąki pszennej
300 g boczku wędzonego surowego w plastrach
1 duża cebula (lub 2 małe)
3 duże pieczarki portobello  
12 małych pieczarek
500 ml passaty pomidorowej
50 ml oleju rzepakowego
100 g masła klarowanego    
1 kg ziemniaków
200 ml mleka 2%
2 łyżki Musztardy francuskiej Prymat
50 g sera dojrzewającego
125 g sera mozzarella
Szczypiorek
50 g masła
50 g Bułki tartej Prymat
5 Liści laurowych Prymat
Kilka gałązek koperku
Do smaku: Sól morska, Sól ziołowa, Pieprz kolorowy, Rozmaryn, Gałka muszkatołowa cała Prymat

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz